Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede HNŽ-a u Jablanici održan sajam ”Dani zdrave hrane, ljekobilja i pčelarstva”

Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede HNŽ-a u Jablanici održan sajam ”Dani zdrave hrane, ljekobilja i pčelarstva”

Deveti Sajam zdrave hrane, ljekobilja i pčelarstva, održan je danas u Jablanici u organizaciji Saveza poljoprivrednih udruženja te općine pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije i Općine Jablanica

Sajmu su, uz oko trideset izlagača kako iz Jablanice, tako i iz susjednih općina i gradova širom BiH, nazočili predstavnici Federalne te županijske razine vlasti, Edin Mušić, Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, kao i predstavnici lokalne razine vlasti na čelu sa Salemom Dedićem, načelnikom općine Jablanica.

Svečano otvaranje upriličio je Salem Dedić, načelnik te općine, a prisutnima su se, između ostalih, obratili i Donko Jović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ-a, Omer
Kurtović, direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu iz Sarajeva.

Jović je u svom obraćanju prisutnima, prisjećajući se 2014. godine i vremenskih nepogoda, te obilnih padalina, kazao kako je i 2017. godina za poljoprivrednike bila pogubna.

”Ova godina počela je sa ekstremnim i dugotrajnim minusima, a onda se dogodio dan “D”, kako ga ja nazivam, kada su se dogodili proljetni mrazevi, dok su sedmi i osmi mjesec obilježile velike vrućine i požari, a evo sada u devetom mjesecu ponovno imamo obilne kiše i nadam se da će ove nedaće završiti sa devetim i desetim mjesecom. U svim tim nedaćama, valja nam opstati kada je u pitanju poljoprivreda. Vlada ove županije nastoji pomoći poljoprivrednicima u okviru svojih mogućnosti, pa smo tako i ove godine, a i ubuduće, sponzorirali ovu manifestaciju”, kazao je Jović, istaknuvši kako je njihova Vlada donijela Odluku o dodjeli sredstava vezano za pozne proljetne mrazeve.

”Naravno toga će biti još. Do kraja godine podijeliti ćemo blizu milijun KM sa županijske razine. Također, tu je i ono što smo dugo godina najavljivali, očekivali i izborili u Ministarstvu, a to je da imamo nešto sredstava osiguranih za poticaje. Jučer smo imali tu diskusiju na sjednici Vlade HNŽ-a, gdje sam predložio, mimo ovih kultura koje su bile prvotno predložene, da se proširi ta lepeza kultura koje se mogu poticati. To se sada odnosi i na povrtlarstvo, malinarstvo i jagodičasto voće, a koristim ovu priliku da apeliram svim proizvođačima da se prijave za te poticaje kako bi ih kvalitetno potrošili do kraja godine”, istaknuo je Jović.

Omer Kurtović, direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu iz Sarajeva, čestitao je organizatorima manifestacije, koja, prema njegovim riječima, svake godine poprima sve veći karakter.

”Ministar Jović je spomenuo nedaće s kojima su se proizvođači sreli u 2017. godini, što će prouzrokovati gubljenje kvalitete poljoprivrednih proizvoda. Mogu reći da svi poljoprivredni proizvođači koji u 2017. godini povrate uloženo, mogu kazati da su uspjeli. Međutim, obilazeći ove štandove, vidim da poljoprivredni proizvođači s područja Jablanice, imaju moći oduprijeti se i tako surovim uvjetima u 2017. godini, i na izložbenim štandovima ponude odgovarajuće poljoprivredne proizvode visoke kvalitete. Da bi te proizvode stavili na tržište, normalno treba i analiza tih proizvoda, a Federalni zavodi u Sarajevu i Mostaru im stoje na raspolaganju”, kazao je Kurtović.

Salem Dedić, načelnik općine Jablanica, kazao je kako veliki odaziv izlagača iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine pokazuje da je 9. sajam ”Dani zdrave hrane, ljekobilja i pčelarstva”, prerastao u jedan veoma kvalitetan sajam.

”Općina Jablanica će zasigurno pomagati i u nadolazećem razdoblju ono što je i do sada pomagala. Također, pomoći ćemo i kroz naknade za štete koliko budemo u mogućnosti, zajedno sa županijskim ministarstvom, za velike štete koje su nanesene u poljoprivredi i poljoprivrednicima sa područja općine Jablanica”, kazao je Dedić, izrazivši zahvalnost svim prisutnima na današnjem sajmu.

/Fena/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar