Primjena Zakona o zaštiti obitelji s djecom u HNŽ od 1. listopada

Primjena Zakona o zaštiti obitelji s djecom u HNŽ od 1. listopada

Sastanak nevladinih organizacija s donositeljima odluka upriličen je u četvrtak u Mostaru u okviru kampanje “(Ne)diskriminacija porodilja u FBiH”, sa ciljem upoznavanja javnosti s primjenom Zakona o zaštiti obitelji s djecom u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ).

Direktorica ‘Forme F’ Mirjana Penava kazala u izjavi za medije kako primjena spomenutog zakona u HNŽ počinje od 1. listopada.

Upozorila je kako način implementacije pojedinih odredbi tog zakona zabrinjava centre za socijalnu rad i nevladine organizacije.

”Zakon pokriva četiri od devet prava koliko ih ukupno postoji po federalnom okvirnom zakonu iz 1999. godine, što znači da je zabrinjavajuća implementacija pet prava koja su prenesena u nadležnost općina ili gradova, a koja se odnose na financije”, istaknula je Penava, koja je izrazila bojaznost i zbog implementacije prva četiri prava.

”Jedno od tih prava u gradu Mostaru se već provodi dugi niz godina, a odnosi se na stipendiranje učenika i studenata, te dijelom na pokrivanje obroka za djecu u vrtićima i nadoknadu u ishrani novorođenom djetetu i majci u vremenskom razdoblju od šest mjeseci”, kazala je Penava.

Foto: Bljesak.info

Po njezinim riječima, od savjetnika predsjedatelja Skupštine HNŽ dobivena je ohrabrujuća informacija kada su u pitanju jedinice lokalne samouprave, jer su sredstva za implementaciju zakona do kraja ove godine osigurana, kao i pet milijuna za 2018. godinu.

Ravnateljica Centra za socijalni rad Grada Mostara Zdravka Marić pozdravila je donošenje Zakona o zaštiti obitelji s djecom u HNŽ na kojega, se kako je kazala, čekalo 18 godina.

”Ovim zakonom je za obitelji s djecom uspostavljeno devet prava; pravo na dječji dodatak, pravo na naknadu umjesto plaće ženi-majci u radnom odnosu za vrijeme dok odsustvuje s posla radi trudnoće, poroda i njege djeteta, novčana potpora ženi-majci koja nije u radnom odnosu, te jednokratna potpora za opremu novorođenog djeteta”, kazala je Marić, naglasivši pritom kako će se pet ostalih prava ostvarivati po propisima jedinica lokalne samouprave.

Današnjem sastanku nazočili su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u HNŽ, centara za socijalni rad, organizacija civilnog društva u BiH, te predstavnici Ureda ombudsmena.

Sastanak s donositeljima odluka organiziralo je Udruženje ‘Žene ženama’ Sarajevo u okviru Programa održivosti organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini, te sektor Prava žena, uz potporu Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), u suradnji s Ministarstvom rada i socijalne politike FBiH, Ministarstvom zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ i Udrugom ‘Forma F’ Mostar.

/Izvor: Bljesak.info/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar