Podržavamo europski put BiH, ali želi li ga ona?

Podržavamo europski put BiH, ali želi li ga ona?

Izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH Christian Dan Preda prenio je podršku Europskog parlamenta predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdića u njegovim naporima da se osigura usvajanje zakona o akcizama, a predstavnike političkih stranaka u BiH pozvao da formiraju potrebnu većinu za usvajanje tog zakona.

Na pres­konferenciji, nakon susreta u zgradi institucija BiH u Sarajevu, Dan Preda je upozorio da se radi o značajnom zakonu, ne samo iz financijskih nego i iz političkih razloga u smislu osiguravanja daljnjeg napretka na europskom putu BiH. ”Moja poruka svim predstavnicima političkih stranaka je da budu odgovorni”, naglasio je.

Nakon današnjeg sastanka Dan Preda je poručio da Europski parlament i generalno sve institucije EU i dalje očekuju kredibilne odgovore koje BiH treba da dostavi na Upitnik a za to je, kaže, potrebno povjerenje između svih aktera koji su uključeni u mehanizam koji već postoji i uspostavljen je u državi. Pozvao je predstavnike različitih institucija, radnih grupa i drugih tijela da se okupe i rade na izradi i usuglašavanju konkretnih odgovora što, kako je kazao, nije nemoguće.

Po njegovim riječima u vrijeme posjete BiH, razgovarao je i s predstavnicima iz oblasti kulture o mogućnostima financiranja i drugim oblicima podrške značajnim međunarodnim festivalima u BiH te za decembar najavio veliku izložbu u Europskom parlamentu.

Voditelj izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom Tonino Picula kaže da, podaci pokazuju da je BiH, u posljednje vrijeme savladala neke prepreke koje su je dosad (prvenstveno na ekonomskom i socijalnom planu) prilično sputavale na zadovoljavanju njezinih europskih ambicija.

”Podržavamo europski put BiH, ali bih volio osjetiti da i u BiH postoji jasan konsenzus o političkoj budućnosti ove države. To će biti lako provjerljivo na nekoliko točaka, prije svega reformski put koji je neophodan da bi ova država napredovala”, istaknuo je i podsjetio koliko je taj put složen. Sa žaljenjem je konstatirao da BiH jedina (od svih država koje pristupaju EU) nema parlamentarni nadzor nad postupkom pridruživanja. Upozorio je da BiH mora uložiti napore da realizira svoje europske ambicije „jer je ovo vrijeme u kojem se postavlja ozbiljno pitanje jesu li procesi europskih integracija i procesi europskog proširenja i dalje identični procesi“

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar