Poduzeća Prozor-Rame, Livna i Tomislavgrada  prihodovala 470 milijuna KM

Poduzeća Prozor-Rame, Livna i Tomislavgrada prihodovala 470 milijuna KM

Kada govorimo o gospodarstvu u Hercegovini, nekako su uvijek u fokusu kompanije iz Mostara, Širokog Brijega… i vrlo često zanemarujemo gospodarstvenike iz manjih općina koji itekako doprinose razvoju domaće ekonomije.

Zbog toga smo odlučili ‘pročešljati’ posljednje finansijske završne izvještaje koje su kompanije predale nadležnoj agenciji (FIA) i uradili smo analizu poslovanja u Livnu, Tomislavgradu i Prozor-Rami. – pišu Poslovnenovine.ba

Najmanja općina u ovoj analizi je Prozor-Rama, a na ovom području poslovala je 113 kompanija – jedna manje u odnosu na 2018. godinu. Prošle godine zapošljavale su ukupno 648 osoba, što je za 19 više kada poredimo posljednje dvije godine. Rast broja zaposlenih u ovom slučaju nije utjecao na pozitivne rezultate kada govorimo o prihodu. Prihod u 2019. iznosio je 39 milijuna KM – u odnosu na 42,5 milijuna godinu ranije. Izvoz je također smanjen sa 5,5 na 4,5 milijuna KM, ali je ukupna dobiti porasla sa 952 tisuća na 1,7 milijuna KM.

U ovoj sredini nijedna kompanija ne pravi prihod veći od pet milijuna KM, dok njih 92 prihoduju do 500.000 KM, a 21 do pet milijuna KM.

Najviše je uprihodovao JKP Vodograd, a slijede: Alf Market d.o.o., Dom zdravlja Rama, Šumski plod d.o.o. i Rama-Tex.

Upravo je Rama-Tex najuspješnija kompanija kada govorimo o ukupnoj dobiti, a prate je Alf Market, Ecco Crima, MB Klamer i Petričević.

Za potrebe projekta ”100 najvećih u Bosni i Hercegovini”, koji tradicionalno organiziraju Poslovne novine u suradnji s partnerima i Vanjskotrgovinskom komorom BiH, i analitičkim partnerom LRC-om, najvećom i najstarijom bonitetnom agencijom u državi, urađen je presjek stanja privrede u ove tri lokalne zajednice.

U protekloj godini u Livnu je poslovalo 236 kompanija – sedam manje nego godinu ranije, ali to nije utjecalo na najvažnije financijske pokazatelje. Ove firme povećale su broj zaposlenih sa 1.944 na 2.022, što je značilo i veći prihod. On je, naime, rastao sa 177 milijuna KM na 194 milijuna KM, što je odličan rast za ovaj kraj. Veći prihod utjecao je i na povećanje izvoza (sa 18 milijuna i 300 tisuća KM na 19 milijuna 179 tisuća KM), a sve to odrazilo se i na veću ukupnu dobit. Ona je rasla sa 3,2 milijuna KM na čak 5,8 milijuna KM.

U Livnu posluju 194 kompanije koje se svrstavaju u kategoriju onih koje ostvaruju prihod do 500.000 KM, njih 33 prave prihode do 5 milijuna KM, a devet firmi može se pohvaliti da su u 2019. godini ostvarili prihod veći od 5 milijuna KM.

Najuspješnije kompanije po ukupnom prihodu su: Pavić d.o.o., Ivanović d.o.o., Zabrišće d.o.o., Županijska bolnica dr. fra. Mihovil Sučić i Livnoputevi d.o.o. Kada pogledamo segment ukupne dobiti, listu predvodi Ivanović d.o.o., a slijede: Zabrišće d.o.o., Oskar Pharma d.o.o., G&M Semren d.o.o. i Vrtlarija Šarić d.o.o..

Slična situacija je i u Tomislavgradu gdje je u protekloj godini poslovalo 239 kompanija, dvije više nego godinu radnije. Broj zaposlenih rastao je sa 1.744 na 1.787, a prihod je povećan sa 236 milijuna KM na 263 milijuna KM. Rast prihoda pratio je i rast izvoza (sa 53,6 milijuna KM na 60,7 milijunaKM), ali je zato ukupna dobit smanjena sa 8,3 milijuna KM na 7,9 milijuna KM.

Broj kompanija koje su u kategoriji onih koje prave do 500 tisuća KM prihoda je 167, njih 60 ostvaruje prihod do pet milijuna KM, a 12 firmi ostvarile su prihod iznad tog iznosa.

Listu najuspješnijih kompanija po prihodu predvodi Athabasca Investment d.o.o., a dalje slijede: Kamensko d.o.o., Papić d.o.o., BTG d.o.o. i Nevistić Commerce d.o.o.. Najveću dobit u protekloj godini ostvarila je Farma Tomislavgrad d.o.o., na drugom mjestu je F.L. Wind d.o.o., treći na listi je Vision d.o.o., četvrti je Papić d.o.o., dok se na peto mjesto pozicionirao Kamensko d.o.o..

Podsjetimo, sve kompanije koje se nalaze na nekoj od rang-lista „100 najvećih“ mogu dobiti pravo korištenja digitalnog pečata „100 najvećih u BiH“, a to je način da jasno i nedvosmisleno poruče klijentima, poslovnim partnerima i društvenoj zajednici da pripadaju grupi najznačajnijih kompanija u našoj državi.

 

/Izvor: Poslovnenovine.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing