Pogledajte kako policija okuplja migrante u Bihaću i odvodi ih u kamp Vučjak

Pogledajte kako policija okuplja migrante u Bihaću i odvodi ih u kamp Vučjak

Već neko vrijeme traje akcija “čišćenja” bišćanskih ulica u kojima se migranti prilikom identifikacije šalju u kamp.

Jednu takvu situaciju, odnosno okupljanje migranata u samom centru Bihaća te njihovo premještanje uz pratnju policija zabilježio je reporter portala Klix.ba iz Krajine.

Video
Na videu je zabilježena akcija Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona. Nekoliko policajaca šetalištem skreće pažnju migrantima da ne mogu biti na toj lokaciji, a potom ih navode na tačku okupljanja.

Nakon što je okupljeno 20-ak osoba, policajci ih odvode u kamp Vučjak koji je u spoljednjih nekoliko sedmica bio u fokusu javnosti Bosne i Hercegovine zbog činjenice da su uslovi boravka izuzetno teški i da je preporuka nadležnih međunarodnih organizacija da se kamp ugasi i migranti premjeste na adekvatnu lokaciju.

Prema riječima ministra Dragana Mektića, postoji pet-šest lokacija koje bi vrlo brzo mogle biti adaptirane, ali im nijedna lokalna zajednica nije dozvolila da uđu u taj centar. Istovremeno, Operativna grupa traži hitno premještanje migranata iz USK u Salakovac, Ušivak i Delijaš.

Ovog tjedna nakratko je obustavljen dovod vode u kamp Vučjak, a tokom ključnih sati u kojima je trebalo doći do preloma i konačnog gašenja kampa. Ipak, to se nije desilo.

Međunarodni komitet Crvenog križa (MKCK) upozorio je u četvrtak ponovo na neposrednu humanitarnu katastrofu u prenaseljenom improvizovanom migrantskom kampu na granici BiH i Hrvatske.

Iz MKCK su istakli da se u kampu nalaze osobe sa slomljenim rukama ili nogama, da te povrede nisu liječene, te da je 70 posto ljudi u kampu zaraženo šugom.

Usput, Crveni križ osigurava kakav-takav obrok za stanovnike kampa kako bi odgodio moguću katastrofu.

/Izvor: Klix.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar