Pokrenut postupak protiv BiH

Pokrenut postupak protiv BiH

Europska Energetska zajednica (EZ) pokrenula je postupak protiv BiH zbog kršenja propisa ove zajednice budući da je ta zemlja odobrila nastavak rada dviju termoelektrana na području Tuzle i Kaknja čiji je vijek trajanja istekao, dok u međuvremenu nisu modernizirali sustav zaštite od onečišćenja.

U priopćenju dostavljenom medijima u subotu iz Tajništva EZ navodi se da je nastavak rada termoelektrana protivan Direktivi o velikim postrojenjima za sagorijevanje, ali i Nacionalnom planu za smanjenje emisija štetnih plinova.

To će za posljedicu imati negativan utjecaj na zdravlje građana u Bosni i Hercegovini pošto je zagađenje zraka, koje dolazi iz tih zastarjelih blokova, odgovorno za ozbiljne štete po zdravlje ljudi i okoliš“, stoji u otvorenome pismu Energetske zajednice, prenosi Hina.

Vlasti Bosne i Hercegovine su početkom godine odobrile nastavak rada bloka 4 u Termoelektrani Tuzla, kao i bloka 5 Termoelektrane Kakanj unatoč tome što su se ranije obvezale da ta postrojenja neće raditi duže od 20.000 sati nakon 1. siječnja 2018. Nastavak rada ovih termoelektrana povezana je i s opstankom nekoliko rudnika, objasnili su tada.

Iz Energetske zajednice navodi se kako termoelektrane mogu ostati u pogonu samo ako ispunjavaju strože standarde Direktive o industrijskim emisijama s ugradnjom sustava za zaštitu od onečišćenja. “To međutim nije slučaj za TE Tuzla 4 i Kakanj 5”, stoji u pismu Energetske zajednice.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je u izvješću iz 2017. godine da je BiH najzagađenija zemlja u Europi. U tadašnjem izvještaju je navedeno da, zbog visokog stupnja onečišćenja zraka, u BiH umire 231 osoba na 100.000 stanovnika.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing