Pokrenuta istragu o ubistvu djevojčice pronađene u koferu

Pokrenuta istragu o ubistvu djevojčice pronađene u koferu

Parižani su zaprepašteni šokantnim ubistvom 12-godišnje učenice čije je tijelo pronađeno u petak u koferu u dvorištu njene stambene zgrade.

Djevojčica, po imenu Lola, provela je dan normalno u školi, ali je njen otac sve alarmirao kada se poslijepodne nije vratila kući.

Kasnije tokom večeri neko je ispred stambene zgrade – stambenog bloka u 19. arondismanu u kojem je Lolin otac zaposlen kao vratar, primjetio kofer.

Lolino tijelo pronađeno je zgnječeno unutar kofera, skriveno pokrovom od materijala. Ruke i noge bile su joj vezane i navodno je imala ranu na vratu, iako je obdukcija ovog vikenda pokazala da je umrla od gušenja. Na nogama su joj bile i dvije ceduljice, na jednoj je pisalo “0”, a na drugoj “1”.

Policija je u subotu rano uhapsila glavnu osumnjičenu za ubistvo – 24-godišnju ženu rođenu u Alžiru koju su mediji nazivali Dahbia B. Žena je viđena na sigurnosnoj snimci snimljenoj u stambenoj zgradi, na kojoj se moglo primjetiti kako ulazi na glavna vrata u petak poslijepodne u društvu Lole. Kasnije je viđena kako napušta zgradu vukući kofer, a zatim se na ulici čudno ponašala. Jedan je svjedok rekao da je tražila pomoć u zamjenu za novac iz “afere trgovine organima”.

Međutim, policija je rekla da ne vjeruje da je to ozbiljan trag

Njihova najvjerojatnija teorija je da je Dahbia B, koja nema stalno prebivalište, psihički nestabilna i da je njen čin bio nevezan za novac.

U pritvoru je i 43-godišnjak za kojeg se vjeruje da je u svom automobilu prevezao Dahbiu B i kutiju. Policija smatra da se Dahbia B, nakon što ju je vozio po pariškom predgrađu, vratila u stambenu zgradu u kojoj stanuje i njena sestra. Tamo su se dvije sestre navodno posvađale prije nego što je Dahbia B ponovno otišla – ovaj put bez kofera. Provela je noć u stanu u predgrađu Bois-Colombes gdje su je pokupili sljedeći dan.

Policija je otvorila istragu za ubistvo osobe mlađe od 15 godina popraćeno djelima mučenja i barbarstva. Očekuje se da će protiv Dahbije B biti pokrenuta istraga i da će biti zadržana u pritvoru.

U Lolinoj školi djeca i roditelji u ponedjeljak ujutro bili su vidno potreseni. Školu su posjetili ministar obrazovanja Pap Ndiaye i gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo, a timovi psihološke podrške poslani su da utješe učenike. “Moja kći je plakala cijeli vikend, nije nikakao spavala”, rekao je Gasmi, otac dvoje djece, za novine Le Parisien. “Sada u našem susjedstvu ne možemo vjerovati nikome. Jako se bojim za svoju djecu.”

“Okrenulo me naglavačke”, rekla je jedna mještanka za novine. “Jutros sam pratila sina na putu do škole, samo nekoliko metara iza njega. Čisto da budem sigurna.

“Od sada ću ga voditi u školu i ići ću i po njega. Ako završi u pola pet, ja ću otići s posla u četiri. O tome se ne može pregovarati.”

Brigitte Macron, supruga predsjednika, rekla je da je ovo “apsolutno gnusna i nepodnošljiva tragedija”.

Izvori: BBC/Federalna

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing