Pokušaj otmice Nadine Mehmedović alarm za roditelje i djecu u BiH

Pokušaj otmice Nadine Mehmedović alarm za roditelje i djecu u BiH

Jedna od najvećih noćnih mora svakoga roditelja na svijetu jest otmica ili pokušaj otmice njihova djeteta. Javnost je posebno senzibilizirana za takve slučajeve koji dodatno unose nemir, podsjećajući nas na najgori mogući način u kakvom okrutnom društvu danas živimo, piše Večernji list BiH.
Otmice djece, nažalost, svakodnevna su pojava koja puni novinske stupce i koja kod svih izaziva jednaku ogorčenost i strah jer nitko nije zaštićen pred otimačima i predatorima koji vrebaju svoj trenutak kako bi uništili nečiji život i nečije živote. U nedjelju u večernjim satima žrtva pokušaja otmice bila je i mlada reprezentativka Bosne i Hercegovine u taekwondou maloljetna sedamnaestogodišnja Nadina Mehmedović.

Nokautirala otmičara

Reprezentativka BiH bila je žrtva pokušaja otmice u Šijama, napisao je njezin otac Elvin na Facebooku.
“Želimo obavijestiti javnost kako se dogodila nestvarna situacija u nedjelju u večernjim satima. Nepoznate osobe pokušale su u Šijama otmicu Nadine Mehmedović, reprezentativke Bosne i Hercegovine u taekwondou. Pokušali su je na silu ugurati u auto uz prijetnje i fizičku silu te su joj nanijeli lakše tjelesne ozljede. Uz Božju pomoć i zahvaljujući njezinu iskustvu u borbama na natjecanjima, uspjela je jednog otmičara nokautirati i pobjeći te izbjeći najgori scenarij. Ovo objavljujem kako se ne bi dogodilo nekome ponovno, kako bismo se pazili nemilih događaja itd. Napominjem da zbog istrage policije ne možemo otkriti više detalja i da je istraga u tijeku. Nadina je prije nekoliko dana napunila 17 godina i kao maloljetna osoba uspjela se izvući iz najgore moguće situacije. Svi smo u šoku zbog ovog događaja, ako je netko nešto vidio ili zna, svaka informacija će nam dobro doći”, napisao je Elvin Mehmedović.
Bez nekih detaljnih objašnjenja mediji su objavili u ponedjeljak kako policija istražuje ovaj slučaj. Ovo je samo jedan u nizu pokušaja otmice i otmice djece, koji su sve učestaliji, kako u svijetu tako i u regiji, pa i kod nas. Svaki novi slučaj ponovno aktualizira pitanje kako na najbolji način zaštititi djecu od ovakvih brutalnih scenarija. U jednakoj su opasnosti mala djeca, kao i tinejdžeri, pa je stoga potrebno stalno upućivati na ovaj problem i pokušati ga rješavati metodama prevencije.
Nadina se, kako je rekao njezin otac, zahvaljujući ogromnom iskustvu na natjecanjima i bavljenju borilačkom vještinom taekwondo, uspjela obraniti i pobjeći. Međutim, unatoč poznavanju borilačkih vještina, obrana od eventualnog napada i otmice ovisi o brojnim okolnostima. Kako nam je rekao Franko Lesko iz Krav Maga kluba Hercegovina, nekada se primjenom borilačkih vještina uspješno može obraniti i od pet napadača, a nekad teško i od jednog jer je mnogo okolnosti presudno kod ovakvih slučajeva. Postoje mnogi programi za djecu i tinejdžere gdje se mogu istrenirati i pripremiti za samoobranu.
Pri tome primarno misle na korake koje djeca trebaju poduzeti kako bi bila sigurna u današnje vrijeme izraženoga kibernetičkog kriminala, trgovine ljudima i bijelim robljem te izloženosti kojekakvim nasilnicima i predatorima koji vrebaju sa svih strana. Prevencija je pola posla u sprečavanju ovakvih nemilih događaja.
Prevencija
Kako zaštiti djecu i mlade od ovih i sličnih opasnosti? S djecom o mogućnostima da im se nešto loše dogodi treba razgovarati od najranije dobi, još u predškolskoj dobi. To svakako trebaju činiti roditelji, ali to mora biti i dijelom odgoja u vrtiću i školi. Pritom ne treba djecu pretjerano plašiti. Psiholozi tvrde kako s mlađim djetetom nije dovoljno samo razgovarati nego i vježbati takve situacije kroz igru, mirno, tako da se dijete previše ne preplaši, ali da shvati kako se i takve stvari, kao što su zlostavljanja i otmice, događaju.
Prije svega, vježbajte s djetetom kako glasno reći “ne” i glasno zvati pomoć. Također, naučite ga da odmah pokuša potrčati do prve odrasle osobe kako bi zatražilo pomoć. Dijete bi svakako moralo uz svoje ime i adresu znati i broj mobilnoga telefona barem jednog roditelja ili u džepu imati papirić na kojem piše koga treba kontaktirati ako se izgubi ili zatraži pomoć, dok starija djeca moraju znati i broj policije.
Nužno je djeci postaviti i određena pravila jer ona vole pravila. Djecu svakako upozorite na to da zlonamjerni ljudi ne izgledaju uvijek opasno i ne moraju se ponašati čudno te da mogu pokušati zadobiti njihovo povjerenje slatkišima ili time da im dopuste da se igraju s njihovim psićem, sjednu za upravljač njihova automobila i slično.
Zlostavljač ili napadač na djecu ne mora nužno biti nepoznata osoba
S djetetom raspravljajte o tome kojim putem se vraća iz škole i dogovorite da se obvezno javi ako se iz škole ne vraća ravno kući. Upoznajte roditelje njegovih vršnjaka i razmijenite brojeve te se dogovarajte o tome da pratite djecu na treninge ili koncerte naizmjence. Kako dijete raste, potrebno ga je podučiti tehnikama samoobrane ako ga nepoznata odrasla osoba pokuša odvući. Na primjer, naučiti dijete da se u takvoj situaciji čvrsto uhvati za drvo, bicikl ili prometni znak na ulici kako bi otežalo napadaču da ga odvede u željenom smjeru ili da se drži tehnike vjetrenjače – neka raširi ruke i maše njima u velikom krugu jer će tako također otežati napadaču da ga čvrsto uhvati.
Naučite dijete da u takvoj situaciji glasno viče ili mu dajte zviždaljku koju može nositi oko vrata kako bi u slučaju napada moglo izazvati pažnju drugih ljudi. I naučite ga da, čim se otrgne, potrči do prve odrasle osobe i zatraži pomoć. Gradite odnos povjerenja, ne straha od autoriteta. Dijete vam uvijek mora moći reći kod koga je i koliko će se zadržati te znati da mora nazvati ako se plan promijenio. Dakle, ne bismo smjeli samo podleći panici zbog mogućnosti da netko nepoznat otme dijete, nego imati na umu da treba jačati djetetovu svijest o tome kako se zaštititi u svakoj situaciji koja je za njega neugodna.
U današnje vrijeme posebno treba obratiti pozornost i na aktivnosti i izloženosti djece na internetu
Prema nekim istraživanjima, oko 50% djece u vrtiću i 1. razredu osnovne škole ima interakciju s ljudima preko interneta. Kako je to omiljeni alat otmičara djece, nikad nije prerano krenuti s preventivnim strategijama: upoznajte se s online aktivnostima svoga djeteta, upozorite ga da ne daje svoje osobne podatke nepoznatima, izbjegavajte postavljanje fotografija djece na društvene mreže i slično.
Nadina je uz lakše tjelesne ozljede uspjela pobjeći iz ruku otmičara koristeći poznavanje borilačkih vještina, ali mnogo je drugih slučajeva otmica djece u BiH i regiji i do današnjeg dana neriješenih. Neka nam svaki dan na umu bude preventivno djelovanje koje će smanjiti broj ovih užasnih kaznenih djela. Također, strože kazne za počinitelje mogle bi biti ključan trenutak u prevenciji i zaštiti naših najmlađih.
Autor: Goran Sudar
Izvor: vecernji.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing