Policija HNŽ-a u štrajku

Policija HNŽ-a u štrajku

Sindikat policije u Hercegovačko – neretvanskoj županiji (HNŽ) danas je održao jednosatni štrajk upozorenja kao jedan vid pritiska na Vladu HNŽ od koje se traži nastavak provođenja dogovora prekovaračkih timova Sindikata policije i županijske Vlade. – javlja Hercegovina.info

Štrajk je održan u svim organizacijskim jedinicama i podružnicama Sindikata policije

Ukoliko Vlada i nakon ovog koraka ne ispuni očekivanja (isplatu potraživanja op.a.), poduzet ćemo dalje zakonom propisane mjere. Tijekom jednosatnog štrajka nije dolazilo do prekida obavljanja redovnih zadataka“, rekao je jedan od predstavnika Sindikata Vido Marić.

S druge strane, Vlada HNŽ se oglasila priopćenjem za javnost u kojem izražava nevjericu i zabrinutost, osobito u svjetlu tradicionalno konstruktivnog i korektnog dijaloga na relaciji Vlada – Sindikat policije koji ne treba biti doveden u pitanje.

Podsjećaju kako je novi Kolektivni ugovor s policijskim sindikatom potpisan u ožujku ove godine i kako je njime dodatno poboljšan materijalno-pravni status djelatnika MUP-a HNŽ u odnosu na povećanja policijskih plaća u tri proračunske godine za po 5 % kroz Kolektivni ugovor iz 2018. godine. U prigodi potpisivanja ugovora prije nepunih osam mjeseci, predsjednik Sindikata policije  javno je zahvalio Vladi na ‘razumijevanju i korektnom dijalogu koji su doveli do popravka postojećeg Kolektivnog ugovora’.

Sindikati ističu kako se isplatama po tužbama stiglo do ožujka 2011. godine, te se s tim poslom odjednom stalo. Predstavnici Sindikata policije ističu kako su ukupna dugovanja oko 27 milijuna KM.

“Pored svega, i unatoč općoj izrazito nepovoljnoj situaciji i u smislu pandemijskih posljedica i osjetno slabijega punjenja Proračuna i u smislu globalnih gospodarsko-tržišnih kriza čije posljedice osjeća cjelokupno društvo, Sindikat policije sada u prvi plan stavlja traženja po naslijeđenim obvezama po pravomoćnim tužbama.

Vlada i ovom prigodom javno poziva na razumno sagledavanje općeg stanja, na nastavak socijalnog dijaloga, na razumijevanje i poštivanje postignutih dogovora da će se novo sindikalno traženje naći na dnevnom redu kod pripreme i razmatranja ključnih financijskih dokumenata za ovu i sljedeću proračunsku godinu”, navodi se između ostaloga u priopćenju Vlade HNŽ.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar