POLICIJA PRED VLADOM U SARAJEVU: “Mi nemamo para za benzina…”

POLICIJA PRED VLADOM U SARAJEVU: “Mi nemamo para za benzina…”

Savez sindikata policijskih organa u BiH, koji čine Sindikat SIPA-e, Sindikat GPBiH i Sindikat DKPT-a BiH, održat će u ponedjeljak mirne prosvjede ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH.

Cilj prosvjeda je iskazivanje nezadovoljstva financijskim statusom i odnosom predstavnika vlasti prema uposlenima u policijskim agencijama na razini BiH.

Na rubu

Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH, kaže za „Avaz“ da su se našli na rubu propasti.

“Mislim da nemamo nijednu pozitivnu stvar u posljednjih 14 godina, ali zato imamo smanjivanje plaća, smanjivanje regresa, smanjivanje toplog obroka i nepoštovanje vlasti prema policijskim sindikatima. Trenutno ni za benzin nemamo, tako da je upitan daljnji rad ovih službi, pogotovo kada je riječ o Graničnoj policiji, koja radi po periferiji i graničnim prijelazima. Mislim da smo se našli na samom rubu propasti”, rekao je Krvavac.

Ista osnovica

Edin Kahrimanović, predsjednik Sindikata SIPA-e, podsjeća kako su plaće uposlenih u policijskim agencijama smanjene u razdoblju 2009.-2012. godine s 535 KM na osnovicu od 475 KM i da ta osnovica do danas nije promijenjena.

“Plaća jednog policijskog službenika u činu policajca iznosi 897 KM, dok su za isto vrijeme plaće policijskih službenika na svim ostalim razinama povećane za 30, 40, pa i 50 posto. Naši političari se nisu udostojili da, nakon svih ovih poskupljenja, urade bilo šta po pitanju plaća poslenih”, kazao je Kahrimanović.

Koji su zahtjevi

Policajci traže izmjenu Zakona o plaćama i naknadama uposlenih u institucijama BiH kojom se predviđa povećanje koeficijenata za obračun plaća za 0,20 do čina viši inspektor i zvanja stručni savjetnik, kao i hitno usvajanje proračuna za 2022. godinu.

Izvor: Hercegovina.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar