POLITIČKI MARKETING I PRIVATNO/SLUŽBENI POSJET Dodik i Cvijanović kod pape Franje “Vatikan prate svi, važno je poslati sliku”

POLITIČKI MARKETING I PRIVATNO/SLUŽBENI POSJET Dodik i Cvijanović kod pape Franje “Vatikan prate svi, važno je poslati sliku”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se s papom Franjom u Vatikanu, a kako izvješćuje RTRS. pred sastanak Dodika i pape u središtu Rima postrojena je i papinska garda koja je dočekala srpskog člana i predsjedvajućeg Predsjedništva BiH. U pratnji Milorada Dodika je i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, izvješćuje RTRS. 
Dodik i Cvijanović sastali su se i sa državnim tajnikom Svete Stolice, kardinalom Pietro Parolinom.

Nakon sastanka s papom Dodik je za RTRS rekao da je posjeta papi Franji “vrlo važna i u cilju očuvanja stabilnosti, dobre suraqdnje i ljubavi među ljudima”.

“Vrlo sam zadovoljan s posjetom papi. Razgovarali smo ovažnim pitanjima u Europi i svijetu, zaključili smo da je vrlo važno očuvati stabilnost i mir. Izrazili smo žaljenje zbog događaja u Novom Zelandu i ovog posljednjeg u Šri Lanki, a dominantna tema je bila borba za očuvanje mira u svijetu kao i potrebu očuvanja obitelji, suradnje između institucija na različitim razinama, i BiH i RS-a s Katoličkom crkvom i ugovora koji su potpisani. Papi Franji prenio sam pozdrave patrijarha Irineja. On je izrazio zadovoljstvo da je zajedno sa našim patrijarhom trasirao put za kanonizaciju Stepinca kroz komisiju koju zajedno formirali”, komentirao je Dodik.

Na pitanje je li se razgovaralo o Republici Srspkoj, Dodik je kazao:

“RS je nezaobilazna tema, a i sama činjenica da je tu bila i predsjednica RS-a i da ja primarno predstavljam RS i u Predsjedništvu sam srpski član Predsjedništva BiH, naravno da smo razgovarali i o suradnji institucija RS-a kroz, recimo, podršku Katoličkoj gimnaziji u Banja Luci, izgradnji doma za stare kao i o obnovi crkve u Petrićevcu. Naravno da je potrebno učiniti sve da se osigura povratak, ali i da smo svjesni da značajan broj ljudi odlazi i da to nije samo naš problem nego i zapadnih strategija koje privlače radnu snagu i to je dodatno pražnjenje prostora, ali i da je potrebna tolerancija i suradnja sa svim vjerskim zajednicama”, rekao je Dodik, kazavši da se “ne smije se dozvoliti ono što smo vidjeli u NZ i Šri Lanki”.

 

 

Govoreći o temema razgovora s tajnikom Svete Stolice, kardinalom Pietro Parolinom, Dodik je komentirao:”Razgovarali o pitanju formiranja vlasti, o demokratskom potencijalu kako bi se nakon izbora dobilo ono što je volja naroda. Savršeno razumiju probleme i potrebu donošenja izbornog zakona, a kazao dam da mi u RS-u ne vidimo zašto taj zakon ne bi bio donesen kako bi se zaštitile sve zajednice. Ovdje se ukazala potreba i na ukazivanje na tešku političku poziciju, prije svega Hrvata, katolika, i da ne nužno da to bude na bazi pariteta, onako kako je predviđeno”, istaknuo je on.

Govoreći o svojim dojmovima posjete Vatikanu, predsjednika RS-a Željka Cvijanović za RTRS je kazala:” Ovo je vrlo važan sastanak i nosim najbolje dojmove. Ponosna sam i čast mi je posebno što je papa uputio čestitku za nadolazeći Vaskrs i zamolimo me da njegove čestitke prenesem narodu u RS i BiH, prema tome i taj vid pažnje postoji. Naravno da smo razgovarali i o svijesti da su u BiH komplicirani odnosi i da svatko sa svoje strane treba doprinijeti nekoj dodatnoj stabilnosti. Ohrabrena sam onim što sam čula – da se vodi pažnja o interesima svih etničkih zajednica, a razumljivi su njihovi stavovi i izbornom zakonu i statusu hrvatske, odnonsno, katoličke populacije. U svemu ovome vidjela sam dodatnu dimenziju da se razgovara na ravnopravan način i da se uvažava i Republika Srpska i ja sam zbog toga zadovoljna”, zaključila je ona.

Na kraju, govoreći o važnosti posjeta Vatikanu, ali i informiranosti o zbivanjima u BiH, Cvijanović je rekla da papa Franjo, a posebno i državni tajnik vrlo dobro upoznati sa stanjem u BiH, posebno kada su u pitanju ugovori o suradnji BiH i Vatikana, potrebi izbornog zakona, osiguranju jednakopravnosti.

“Posjeta Vatikanu je puno važna, jer ono što se događa u Vatikanu prate svi. Kada su sastanci vezani uz Svetu stolicu prate svi i važno je da se donese ta slika”, zaključila je ona u komentaru za RTRS.

RTRS je izvjestio da je sastanak trajao 45 minuta, iako je, kako navode, običaj da sastanci s poglavarom Katoličke crkve traju 20 minuta.

Dodik i Cvijanović sastali su se i sa državnim tajnikom Svete Stolice, kardinalom Pietro Parolinom.

 

 

Kako RTRS izvješćuje, Dodik je ranije najavio da će “tijekom službene posjete Vatikanu pokušati objasniti papi Franji kakve su zločine ustaše učinile Srbima u Drugom svjetskom ratu i potrebu da se to tako predstavi u svijetu”.

On je rekao da će “papu obavijestiti i o planiranoj gradnji monumentalnog spomen-parka jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini, te da je to zajednički projekt RS-a i Srbije, a najavio je i da će biti razgovarano o odnosu BiH i Vatikana, ali i o zbivanjima u svijetu, poput terorističkog napada na Novom Zelandu, jer i sam papa Franjo snažno promoviše saradnju i mir”.

Dok RTRS izvješćuje kako se radio službenom posjetu srpskog člana i predsjedvajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednice Republike Srpske Željka Cvijanović, ostala dva člana Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, to su jučer demantirali istaknunvši kako se radi o privatnom posjetu.

“Posjet predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika Vatikanu ne realizira se u ime Predsjedništva BiH, kako se to u dijelu javnosti želi predstaviti. Predsjedništvo BiH nije razmatralo ovaj posjet, niti je zauzimalo bilo kakav stav o tome. Stavovi koje u svezi s time Milorad Dodik iznosi u javnosti nisu stavovi Predsjedništva BiH, te predstavljaju isključivo njegovo osobno mišljenje”, službena je izjava dva člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića i Željka Komšića o posjeti predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika papi Franji.

Na najavu posjeta Dodika papi Franji reagirale su i udruge hrvatskih prognanika iz RS-a, oštro kritizirajući, kako su istaknuli, “diktatora Dodika”.

Međutim, iako je tema i Jasenovac, od službenog Zagreba i dalje nema reakcije.

/Izvor: Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar