Polnoćke u Europi: U Nizozemskoj drive-in misa, u Poljskoj jedna osoba na 15 kvadrata

Polnoćke u Europi: U Nizozemskoj drive-in misa, u Poljskoj jedna osoba na 15 kvadrata

Na Badnjak  i Božić, kako su najavili iz Stožera, crkvama će biti dopušten ulazak većeg broja vjernika od sada propisanih 25. No ni to nije bilo dovoljno kardinalu Bozaniću koji je jučer još jednom prigovorio zbog nelogičnosti epidemiološke preporuke o okupljanju najviše 25 vjernika u crkvama, premda su vjerski obredi jedna od rijetkih djelatnosti kojima je dozvoljen rad.

 

Uz to, prvi epidemiolozi zemlje Alemka Markotić i Krunoslav Capak izjavili su kako će i sami pohoditi mise iako su baš oni sami preporučili da se mise gledaju putem različitih servisa. A i sam premijer je rekao da će ići na polnoćku ako bude mogao.

 

U ostatku Europe, u većini slučajeva dozvoljena su okupljanja uz ograničenje broja vjernika za polnoćke uz preporuke ostanka kod kuće te gledanja mise putem televizije i ostalih servisa, prenosi Index.hr. 

 

Očekuje se da će većina građana misu pape Franje pratiti putem televizije

 

U Italiji je ovog petka premijer Giuseppe Conte najavio kako će od 24. do 6. siječnja nastupiti novi lockdown. Od sljedećeg tjedna neće biti moguće putovati među regijama, a izlazak će biti dozvoljen jedino u slučaju odlaska u trgovinu.

Talijani će moći ići na misu, ali samo tamo gdje će biti moguće održati fizičku udaljenost i pridržavati se higijenskih standarda. No vlasti potiču što manje kretanja, a lokalnim policijskim službenicima bit će dozvoljeno rastjeravanje okupljanja na trgovima i ulicama, piše Politico.

Ipak, očekuje se da će većina građana Italije pratiti misu pape Franje koja će se prenositi na televiziji. Polnoćka će ove godine biti održana ranije, s početkom u 19:30 i s malobrojnim posjetiteljima. A Papa će Božićnu poruku izgovoriti pred praznim trgom. Uz to, svećenicima je preporučeno da drže četiri mise dnevno kako bi se smanjila gužva tijekom posjeta, javlja Vaticannews.

U Poljskoj je dozvoljen jedan vjernik na 15 metara kvadratnih u crkvama

 

Kad je riječ o Poljskoj, ona 28. prosinca uvodi karantenu, a tijekom Stare godine bit će uveden policijski sat. Kad je riječ o crkvama sada je dozvoljeno da imaju jednog posjetitelja na 15 metara kvadratnih. Jedna od najpoznatijih i najmasovnijih polnoćki u Poljskoj, ona u rudniku soli Wieliczka, održat će se pod strogim režimom i s ograničenim brojem ljudi. A neke tradicionalne mise uopće neće biti održane, kako pišu tamošnji mediji.

 

Španjolskim građanima preporučuje se da misu prate od kuće

 

Kad je riječ o Španjolskoj, crkve će ostati otvorene, no strogo je zabranjeno pjevanje i ljubljenje religijskih ikona. Tradicionalne polnoćke moći će se održati, no jedino uz poštovanje policijskog sata koji je određen po regijama. Ipak, građanima se preporučuje da mise prate od kuće putem televizije ili drugih servisa, piše El Confidencial.

 

U Francuskoj za Božić neće biti policijskog sata

 

U Francuskoj, gdje je vrhovni sud ukinuo prvotnu vladinu odluku o ograničenju broja vjernika u crkvi na 30 proglasivši je nesrazmjernom i kršenjem vjerskih sloboda, bit će dozvoljene mise tijekom blagdana, Nova uredba propisuje osiguranje fizičke udaljenosti, a za Božić neće biti policijskog sata, pišu francuski mediji.

Švicarski svećenici traže ukidanje zabrane od 50 vjernika po crkvi za Božić

 

I u susjednoj Švicarskoj je ustavni sud početkom mjeseca ukinuo zabranu vjerskih službi u kantonu Ženeva te je sada moguće okupljanje 50 vjernika u crkvama. Protestantski i katolički čelnici zatražili su da se tijekom Božića ukine i ovo ograničenje, piše Church Times.

Belgijski premijer upozorio građane da ne provode “bezbrižan Božić”
I u Belgiji je vladina odluka o zabrani vjerskih službi do 15. siječnja ukinuta te je sad dozvoljeno 15 vjernika po crkvi. No tamošnji premijer Alexander De Croo upozorio je zemlju da bi mogla snositi posljedice zbog “bezbrižnog Božića”.

Nizozemski biskup održat će drive-in polnoćku

 

U Nizozemskoj je 15. prosinca uveden strogi lockdown u trajanju od pet tjedana. No on će popustiti za vrijeme božićnih blagdana pa će tako na misama biti dozvoljena prisutnost 30 ljudi, a kršćane se potiče da Božić slave kod kuće uz čitanje Biblije.

 

A biskup iz grada Landgraafa zato je odlučio misno slavlje održati kao drive-in misu na mjestu gdje se inače održavaju koncerti. Već 500 mjesta za automobile je prodano, javlja Vatican News.

U Njemačkoj mise uz prethodnu registraciju i bez pjevanja

 

Njemačka kancelarka Angela Merkel je sredinom prosinca, kada su u njenoj zemlji uvedene nove mjere, rekla kako se svi moraju voditi “filozofijom ostanka kod kuće”. Zajedno sa čelnicima saveznih država odlučeno je kako će se dozvoliti mise tijekom blagdana, no uz nošenje maski, održavanje fizičke udaljenosti i registraciju prisutnih. Uz to, pjevanje će biti zabranjeno.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar