Ponovno odgođen nastavak suđenja Enveru Buzi za zločine počinjene na Uzdolu

Ponovno odgođen nastavak suđenja Enveru Buzi za zločine počinjene na Uzdolu

Na Sudu BiH vodi se sudski proces protiv Envera Buze, komandanta Samostalnog Prozorskog bataljona  A BiH koji je sudjelovao u akciji na Uzdol 14. rujna 1993. Kada je masakrirano 28 civila hrvatske nacionalnosti u svojim domovima.

Međutim, u utorak 16.01.2018.   po drugi put je odgođen nastavak glavnog pretresa izvođenjem i unakrsnim ispitivanjem svjedoka Tužiteljstva BiH. Na današnjem ročištu svedok se nije pojavio iz neobjašnjivih razloga. Sigurno će se naknadno saznati zbog čega je bio taj izostanak dolaska na svjedočenje.

Podsjetimo da je zadnji pretres održan 19.12.2017. te je tada zakazano novo ročište za 09.01.2018. godine. To ročište je također odgođeno na 16.01.2018. zbog bolesti.

Na ročištu od 19.12.2017. godine svjedočio Mustafa Bektaš, pomoćnik Envera Buze za sigurnost  u Samostalnom prozorskom bataljonu Armije BiH za vrijeme zločina na Uzdolu. Svjedok Bektaš je tada izjavio da nije uzimao izjave od sudionika akcije na selo Uzdol sredinom rujna 1993., istaknuvši da je njegov komandant Enver Buza bio dobar čovjek i vojnik.

Mustafa Bektaš je također tada  kazao  da je poslove pomoćnika komandanta obavljao do početka listopada 1993. kada ga je na pismeni zahtjev komandant Buza razriješio dužnosti.

Govoreći o svojim zadacima, Bektaš je naveo da su njegove dužnosti bile sigurnosne prirode, te da je obavljao razgovore s vojnicima koji su napuštali linije, kao i s protjeranim bošnjačkim stanovništvom.

Bektaš je posvjedočio da je Samostalni prozorski bataljon sredinom rujna 1993. godine učestvovao u akciji na Uzdol, pojasnivši da je on tada bio u komandi bataljona u selu Šćipe kod Prozora.

Novo ročište zakazano je za 23.01.2018. godine.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar