Obiteljski biznis iz Prozora prepoznat i na velikom sajmu u Berlinu

Obiteljski biznis iz Prozora prepoznat i na velikom sajmu u Berlinu

Poduzeće “Šumski plod d.o.o” iz Prozora pozitivan je primjer poslovanja. Uz podršku Švicarskog programa za promociju uvoza (SIPPO), razvili su poslovanje do te mjere da su postali konkurentni i na europskom tržištu.

 

Ono što je na obroncima bosanskih planina počelo kao uzgoj gljiva i jagodičastog voća u manjim količinama danas je pretvoreno u profesionalne pogone, koji su u stanju  opskrbiti i najzahtjevnija europska tržišta,navodi se na početku teksta o poduzeća “Šumski plod” koji je objavljen na portalu www.freshfruitportal.com

Na nedavno održanom sajmu “Fruit logistica” u Berlinu “Šumski plod” bio je jedan od izlagača i dobio isključivo pozitivne kritike.

-Sajam je, ustvari, kruna dosadašnjeg rada i dokaz da je naš rad prepoznat u europskim okvirima. Radimo isključivo izvoz malina, kupina, američke borovnice i plantažno-šumske jagode, i to za Tursku i zemlje Europske unije. Do sada smo najviše izvezli u Austriju- kaže za Avaz vlasnik poduzeća Jasmin Đogić, koji je biznis pokrenuo sa sestrom Senadom.

Poduzeće trenutno ima pet stalno zaposlenih, uz intenciju daljnjeg rasta.

– U planu nam je skoro zapošljavanje još 15 radnika, ali moram reći da, uz mrežu kooperanata koju imamo, to u konačnici donosi brojku od oko 500 ljudi koji imaju benefite od ovog posla. Najviše smo koncentrirani na Konjic, Jablanicu i Prozor, ali se mreža kooperanata stalno širi- otkriva Đogić.

Konstantna ulaganja

– Puno sredstava ulažemo u nove nasade. Nedavno smo preko IFAD projekta dijelili sadni materijal za nove nasade i nove plantaže, od Donjeg Vakufa do Mostara. Konstantno uključujemo sredstva u te projekte, jer smo svjesni da će ta ulaganja u skorije vrijeme opravdati svoju namjenu i donijeti nam prave rezultate – kaže Đogić.

Rashladni kapaciteti

Ono što je bitno je da kompanija raspolaže respektabilnim rashladnim kapacitetima.

– U mogućnosti smo da u naša skladišta pohranimo oko 300 tona voća te da zamrznemo oko 20 tona u roku od 12 sati – istaknula je Senada Đogić.

Dnevni avaz

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar