Portal Vijesti ba. otkriva veliku aferu u Elektroprivredi BiH

Portal Vijesti ba. otkriva veliku aferu u Elektroprivredi BiH

Nakon tekstova u kojima je portal Vijesti.ba skrenuo pozornost na sumnjive radnje sa tenderima i ugovaranjem poslova kojima je nanesena velika šteta Elektroprivredi BiH, unutar ovog javnog poduzeća prisutna je konfuzija i uznemirenost.

Hoće li istražni organi, odnosno ruka pravde, ovaj put biti brža od ruke koja javni novac sprema u privatne džepove, bit će poznato narednih dana.

Ona se ogleda u sve snažnijem protivljenju zaposlenika koji su zaduženi za sprovođenje zamisli arhitekata “koruptivnih radnji”, pogotovo nakon što su u javnost procurili i detalji kaznene prijave prijave protiv osam odgovornih osoba iz Elektroprivrede BiH i Ureda za razmatranje žalbi.

Korišten isti obrazac

Da podsjetimo, u nekoliko javnih nabavki tj. pregovaračkih postupaka, korišten je isti obrazac kako bi se nanijela šteta Elektroprivredi BiH, a pojedinci ostvarili financijsku korist za sebe. Naime, odgovorni u Elektroprivredi BiH pokrenu proceduru nabavke na koju se javi više ponuđača među kojima je uvijek ITC Zenica na čelu konzorcija.

Druge firme u konzorciju, obično se radi o kineskim kompanijama, služe radi stručnih referenci koje ova firma nema obzirom da je dugogodišnji proizvođač plastenika i trgovac motokultivatorima.

U pravilu, ITC ima nepovoljniju ponudu koju nadležna Komisija Elektroprivrede BiH odbaci, ali nakon toga uslijedi žalba Uredu za razmatranje žalbi koja bude ekspresno usvojena, nakon čega u Elektroprivredi BiH “čisti pred zakonom” sačine ugovor sa nepovoljnijim ponuđačem I tako se ostvare ogromne finacijske razlike na štetu EP BiH.

Učestali večernji sastanci

Nakon što je ovaj obrazac izašao u javnost, najviše zahvaljujući zaposlenim u Elektroprivredi, učestali su večernji sastanci u sarajevskim ugostiteljskim objektima čelnika Elektroprivrede BiH i njihovih političkih sponzora koji kontroliraju Ured za žalbe.

Pred njima je nerješiva enigma kako izbjeći odgovornost pred istražnim organima za dosadašnje poslove, ali i kako realizirati “posao stoljeća” koji su započeli. Naime, radi se o provedbi plana hitne dodjele poslova vrijednih više od 200 miliona KM svojim provjerenim izvođačima prije dolaska nove Vlade Federacije odnosno promjena u menadžmentu Elektroprivrede BiH.

Radi se prije svega o poslovima remonta u termoelektranama Tuzla i Kakanj, ali i drugim poslovima. Neki od tih poslova već su u fazi ugovaranja, a neki će biti objavljeni narednih dana jer se na njima radi užurbano kako bi poslovi bili ugovoreni i sredstva angažirana dok još uvijek imaju utjecaj u Elektroprivredi BiH.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing