POSAO IZ SNOVA: Radili nepunih 13 sati, a zaradili 2,1 milijun maraka

POSAO IZ SNOVA: Radili nepunih 13 sati, a zaradili 2,1 milijun maraka

Bosna i Hercegovina je više od godinu u totalnoj blokadi na svim razinama. Rekonstrukcije, koalicije i kalkulacije traju.

No, to što ne rade, ne znači da ne trebaju primiti plaću. Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta BiH i delegati Doma naroda BiH sakrili su se iza lidera političkih partija, tvrdeći da oni nisu nimalo odgovorni za to što nema sjednica i što parlament ne radi, što nije netočno, ali je licemjerno.

Dulje u klupama đaci, nego parlamentarci

S vremena na vrijeme onako stidljivo se pojave u javnosti, pozovu na dogovor i na hitno formiranje Vijeća ministara BiH.

Zastupnici i delegati u Parlamentu BiH su od početka prosinca 2018. do kraja kolovoza  2019. Primili 2,1 milijuna KM, a radili su svega 12 sati i 53 minute. Jedna minuta njihovog rada košta 2.800 KM.

Dakle, u ovom periodu bila su tri zasjedanja Doma naroda Parlamenta BiH u ukupnom trajanju od 1 sat i 27 minuta, te četiri zasjedanja Zastupničkog doma u trajanju od 11 sati i 26 minuta. Da bi bilo još jasnije, zastupnici i delegati su u klupama proveli 558 minuta (72,2 posto vremena), te na pauzi 215 minuta (27,8 posto).

Ove je podatke ranije prikupio CIN, a u ovom razdoblju na plaće i topli obrok potrošeno je 1,85 milijuna KM, na paušale 247.000 KM, a na odvojeni život zastupnika i prijevoz 61.000 KM.

Navedena je i rang lista zastupnika po zaradi, točnije po prosjeku mjesečnih primanja. Tako je najviše novca u ovom razdoblju u Zastupničkom domu zaradio Šemsudin Mehmedović iz SDA (5.951 KM), zatim slijedi Predrag Kožul iz HDZ-a BiH (5.913 KM) i Mirjana Marinković-Lepić iz Naše stranke zaradila je 5.876 KM.

Stanje jednako loše

Kad je riječ o Domu naroda lider po zaradi je Bariša Čolak iz HDZ-a BiH koji je ‘keširao’ 5.842 KM, zatim slijedi Sredoje Nović iz SNSD-a s prosječnim primanjima od 5.648 KM, a na trećem mjestu je lider SBB-a Fahrudin Radončić s prosječnim primanjima od 5.545 KM.

Statistike pokazuju da je potrošačka korpa više o 2 tisuće maraka te da ni dvije plaće nisu dovoljne za jednu obitelj. Iako su zvanične informacije da je prosječna plaća oko 900 KM, ovaj iznos je daleko manji u stvarnosti. Ako se iz obračuna prosjeka plaća izuzmu plaće silnih dužnosnika, zaposlenih u javnoj administraciji i poduzećima, kao i menadžerske plaće u bankama i osiguravajućim kućama, prosječna plaća djelatnika je daleko ispod 900 KM i ne prelazi 600 KM.

A građani, bez obzira na to u kojem entitetu ili županiji žive i kojem narodu pripadaju, iznose ozbiljne kritike na račun vlasti. Neformiranje vlasti nije naročito utjecalo na promjenu stanja u BiH – ono je i dalje jednako loše.

 

/Izvor: Dnevni list/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar