Misionar iz župe Uzdol don Ivan Stojanović posjetio sarajevski KŠC „Sv. Josip“

Misionar iz župe Uzdol don Ivan Stojanović posjetio sarajevski KŠC „Sv. Josip“

Katolički školski centar (KŠC) „Sv. Josip“ u Sarajevu 7. studenog posjetio je dugogodišnji misionar u Gani don Ivan Stojanović, rodom iz ramskog kraja.

Don Ivan Stojanović iz župe Uzdol, inače član Hrvatske salezijanske provincije Sv. Ivana Bosca, već puna dva desetljeća djeluje u državi Gani, u misiji Tatale smještenoj u zapadnom dijelu Afrike.
On je svoj ovogodišnji posjet domovini iskoristio i kako bi posjetio sarajevski KŠC gdje se u školi na Mejtašu u njihovu prepunom auditoriju susreo s učenicima osnove i srednjih škola.

Približiti ono daleko
Najprije je znatiželjnim učenicima pobliže opisao samu državu, narod koji ondje živi i njihovu svakodnevnu životnu borbu, a njegove riječi bile su praćene i fotografijama. Govorio je o običajima ljudi, njihovu optimizmu, radosti, ali i o mnogobrojnim problemima, kao i teškim uvjetima života u ovoj  polupustinji.

Jedan od  najvećih problema ovim ljudima jest nedostatak pitke vode, zbog čega su česte zaraze i smrtonosna stradanja. Najbliža rijeka udaljena je od ovog područja 40 kilometara. Tako je dakle do vode skoro pa nemoguće doći, i onda kiše, kojih nema po pola godine, predstavljaju jedini izvor vode, koju oni iskorištavaju u svakodnevne svrhe. Ovaj se problem može riješiti i rješava jedino uz pomoć donacija humanih ljudi.

Karakterističnost tamošnjeg naroda jest i da vjeruju u duhove predaka, poglavice i vračeve. Mjesto Tatale čine dva plemena Basare i Kambamba koji se plesom i osmijehom bore protiv gladi, primitivnih medicinskih uvjeta i nedostatka obrazovnih institucija.

Empatija na daljinu
Prema don Ivanovim riječima na opismenjavanju ovih ljudi, njihovu praznovjerju i drugačijem pristupu življenja, već je mnogo urađeno, ali još uvijek ima dosta posla, poglavito kada je riječ o pitkoj vodi.

Kako je objavljeno na ksc-sarajevo.com, cilj misionareva posjeta je u svakom slučaju širenje jedne lijepe priče koja je u učenicima probudila želju da se na bilo koji način uključe u pomaganje ovim ljudima koji žive u nestašici pitke vode, hrane, ali koji i pored svih tih problema odišu jednom takvom snagom, dobrotom i ljubavi koji, kako su rekli, i njima postaju inspiracija u drugačijem pristupu životu.

„Oni su nas osvojili svojom radošću, svojim osmijesima, unatoč velikoj neimaštini, a na nama je da mi njima bar malo pomognemo u stvaranju boljih uvjeta za život, ponajprije da im pomognemo da dođu do bunara s pitkom vodom“, poručili su učenici KŠC-a Sv. Josip u Sarajevu.

 

/Izvor: Nedjelja.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar