Poslodavci u Federaciji ponudlili su osam mjera podrške te zahtjevaju hitno potpisivanje sporazuma s Vladom Federacije i sindikatom…

Poslodavci u Federaciji ponudlili su osam mjera podrške te zahtjevaju hitno potpisivanje sporazuma s Vladom Federacije i sindikatom…

Zbog pandemije koronavirusa, u BiH bez posla je ostalo više od sedam tisuća radnika, podaci su ovo Saveza sindikata Bosne i Hercegovine. Trenutno najugroženiji sektori su iz oblasti uslužnih djelatnosti, trgovine, a posebno je pogođena drvna industrija.

Gospodarstvenici iz Republike Srpske već su predložili mjere podrške realnom sektoru. A i poslodavci iz Federacije ponudili su osam mjera za očuvanje radnih mjesta, objavila je BHRT.

Tvrtke u drvnoj industriji već tri mjeseca rade u vrlo teškim uvjetima. Do sada je ovoj industriji zabilježeno oko dvije tisuće otkaza. A vrhunac krize kako kaže predsjednik udruženja drvne industrije Suad Ećo, pojavio se u veljači zbog krize u Italiji i Njemačkoj jer su upravo ove dvije zemlje glavno izvozno tržište.

”U ožujku većina proizvođača koji se bave izvozom nemaju narudžbi i sada više nisu u stanju proizvodnju držati aktivnom. Mogli smo ovo riješiti prije mjesec dana kako bi spriječili barem 50 posto otkaza kojih je pristuno…”, naveo je Ećo. Osim problema u drvnoj industriji, teška situacija je u uslužnim djelatnostima i trgovini. Radnici u sektoru trgovine uglavnom rade dan za dan. A oni koji rade s tesktilnom robom i bijelom tehnikom upućeni su na korištenje godišnjih odmora. Adnan Alihodžić bio je prisiljen 18. ožujka zatvoriti svoj frizerski salon i svojih pet radnika poslati kući. Situacija je do daljnjeg, kaže Adnan, neizvjesna. ”Mi smo svi još uvjek tu, pet zaposlenih radnika kućama su na čekanju. Nitko još nije dobio otkaz, borimo se, i ja se iskreno nadam da nećemo doći u situaciju da moramo otpuštati radnike”, rekao je.

Mersiha Bečirović iz sindikata trgovine kaže kako su upozoravali da je saniranje ekonomskih i zdravstvenih posljedica trebalo ići paralrelno i će upravo ekonomska situacija u zemlji ostaviti daleko teže i nesagledive posljedice. Na evidenciju Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, zaključno s ožujkom, prijavilo se oko 400 osoba koje su ostale bez posla, a očekuje se porast novoprijavljenih – naročito iz sektora ugostiteljstva i trgovine, i svi oni će dobiti minimalnu novčanu naknadu od 416 KM do 800 KM – rečeno je iz Zavoda. I gospodarstvenici su ponudili pomoć, a iz sindikata Republike Srpske upozorili su i na zloupotrebe.

Ranka Mišić, predsjednica sindikata RS, upozorava na pokušaj pojedinih poslodavaca da prave institucije koji su na prvu najavu krenuli da se obračunavaju sa svojim radnicima odnosno da ih prisiljavaju da potpisuju neplaćeno odsustvo ili da ih otpuštaju i na taj način kao da vrše pritisak na vlast da bi došli do koristi. Poslodavci u Federaciji ponudlili su osam mjera podrške te zahtjevaju hitno potpisivanje sporazuma s Vladom Federacije i sindikatom kojim će se zabraniti otpuštanje radnika tijekom krize. Sindikati se načelno slažu sa svim samo ne i s onim da se ide na smanjenje plaća u javnom sektoru. Premijer Novalić je poručio da Vlada neće donositi ishitrene, niti populističke poteze i da ovo nije trenutak kada treba iznositi bilo kakve prijetnje i ultimatume.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar