Potaknite djecu na razmišljanje zabavnim igrama

Potaknite djecu na razmišljanje zabavnim igrama

Igranje igara u kojima je potrebno razmišljati neke su od najboljih i najkorisnijih aktivnosti koje možete raditi s djecom. Možemo reći da uz njih ubijate dvije muhe jednim udarcem – djeca će biti zabavljena, a ujedno mogu i naučiti nešto novo.

Lako je dati djeci svoj mobitel ili ih posjesti za računalo te upaliti neku igricu i pustiti ih da se igraju. No, to nije uvijek najzdravija i najbolja solucija, a osim toga, želite i vi biti uključeni te provoditi vrijeme s njima. Možda vam neke logičke igrice za djecu koje se nalaze na ovom popisu daju dobru ideju što raditi idući put kada vam netko od djece kaže da mu je dosadno.

Izmišljeni putnik

Ova igra djecu će podučiti geografiji i abecedi. Igra se na način da svatko bira slovo i zatim natjecatelji moraju odabrati zemlju, predmet i radnju koja počinje na to slovo. Primjerice, ako je odabrano slovo “S”, jedno od rješenja može biti: “Idem u Sloveniju, sa sobom nosim skije jer planiram skijati”. “Slovenija”, “skije” i “skijati” su zemlja, predmet i radnja na slovo “S” i tko se toga sjetio, sigurno nije izgubio!

Vrijeme za priču

Jedan od malih sudionika započinje priču jednom rečenicom. Kao nastavak na tu priču, drugi sudionik igre dodaje svoju rečenicu. Ukoliko postoji i treći sudionik, njegova dužnost je dodati još jednu i tako u krug dok se ne završi odlična priča. Djeca će ovdje izraziti svoju kreativnost i maštovitost, kao i poboljšati sam način svog izražavanja. Također, ova igra se može igrati i da se krene s jednom riječju te se nadodaje riječ po riječ.

Na sreću, na nesreću

Ovo je jedna zabavna igra u kojoj sudjeluje dvoje natjecatelja. Prvi započne s rečenicom u kojoj ističe nešto pozitivno, a drugi to pozitivno pokuša pretvoriti u negativno. Primjerice, prvi igrač će reći: “čekam vlak cijeli dan, na sreću konačno je došao”; na što će drugi odgovoriti: “na nesreću, pretvorio se u helikopter i odletio”. Mogućnosti u ovoj igri su beskrajne, a jednostavno je nemoguće da se ne desi neki smiješni scenarij.

Nabroji pet

Izaberite kategoriju poput države, grada, cvijeta, životinje i slično te krenite kroz abecedu. Natjecatelji moraju pokušati nabrojati po pet traženih pojmova u svakoj kategoriji koji počinju sa slovom koje je odabrano. Na kraju zbrojite tko je imao najviše točnih pojmova i proglasite pobjednika. Također, proglašavanje pobjednika možete i izostaviti ako sudjeluje više djece kako ne bi nitko na kraju ostao povrijeđen.

Nabrajanje na vrijeme

Slično prethodnoj igri, i u ovoj se od natjecatelja traži vještina nabrajanja, no ovaj put na malo drukčiji način. Recimo da ste odabrali nabrajanje životinja. Uzmite mobitel i pripremite štopericu. Kada krenete s vremenom, svi natjecatelji moraju nabrojati što više životinja znaju u roku od jedne minute. Još jednom, na kraju možete pobjednikom proglasiti onoga tko je nabrojao najviše, ali taj dio možete i izostaviti.

Vodite računa o starosti djece

Važno je voditi računa o starosti djece koja se igraju te prilagoditi igre njihovom uzrastu. Ako je riječ o nešto manjoj djeci “nabroji pet” može postati “nabroji dva” i sl. Ionako je primarni cilj da se djeca zabave, a ujedno pokušaju i nešto naučiti.

/Izvor: Savjetnica.com/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar