Potvrđena optužnica u predmetu Stipe Prlić i drugi

Potvrđena optužnica u predmetu Stipe Prlić i drugi

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja optužene Stipu Prlića i Zorana Bakulu tereti da su počinili kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlasti i kazneno djelo primanje dara i drugih oblika koristi, a optuženog Nevena Kulenovića da je počinio kazneno djelo davanje dara i drugih oblika koristi.

U optužnici se navodi da su optuženi Prlić, kao direktor – predsjednik Uprave i Bakula, kao član Uprave JP ''Hrvatske telekomunikacije'' d.o.o. Mostar, u okviru postupka javne nabavke za izradu ''Integrirane strategije planiranja i zakupa medija prema ciljnim skupinama JP HT d.o.o. Mostara, te planiranje i zakup medija prema ciljnim skupinama JP HT d.o.o.

Mostara, te planiranje i zakup medija u BiH'' izvršili izbor najpovoljnijeg ponuđača tako što su kao najpovoljnijeg ponuđača izabrali pravni subjekt ''SV-RSA'' d.o.o. Sarajevo u vlasništvu optuženog Nevena Kulenovića, iako je taj pravni subjekt prema preporuci komisije za javne nabavke bio trećepozicioniran.

Za to im je Kulenović, kao vlasnik i zamjenik direktora pravnog subjekta ''SV-RSA'' d.o.o. Sarajevo, dao dar koji su prethodno dogovorili i to sukcesivnim isplatama na račun Zorana Bakule u iznosu od 386.256,86 KM i na račun Stipe Prlića u iznosu od 331.513,18 KM, a koji dar su optuženi Bakula i Prlić primili na način da im je isti isplaćen sa računa pravnog subjekta ''3 Media Limited'' registriranog na Gibraltaru, u kome je punomoćnik sa općom i generalnom ovlasti optuženi Neven Kulenović, priopćeno je iz Suda BiH.
bljesak.info

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar