Pozder okupila stručnjake za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Pozder okupila stručnjake za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder održala je sastanak sa akademskim i stručnjacima iz institucija, u vezi s cvjetanjem algi i promjenama u vodi Jablaničkog jezera. Cilj sastanka je utvrđivanje razloga takvih pojava, ne samo u Jablaničkom jezeru, nego i potencijalno i na drugim jezerima poput Ramskog, Modrac, Grabovica i drugih, priopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Pozder je uključila, u rješavanje tih i sličnih izazova, sveučilišta i fakultete kao i institucije koje se u radu bave tom tematikom ili imaju obavezu – nadležnost za ta pitanja.

Sastanku su, osim predstavnika federalnih ministarstava okoliša i turizma te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prisustvovali dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Nusret Drešković i prof. dr. Samir Đug, zatim prof. dr. Anita Dedić s Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, te prof. dr. Sanel Riđanović s Nastavničkog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru. Online su se pridružili i Dalibor Lasić iz Agencije za sliv Jadranskog mora i prof. dr. Svjetlana Stanić Koštroman iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK.

Stručnjaci su istaknuli da do cvjetanja algi na jezerima može doći uslijed nekoliko faktora, uključujući neprečišćene komunalne vode, industriju, poljoprivredu, stočarstvo i ribolovstvo te klimatske promjene.

Taj problem nije nov i nije ograničen samo na Jablaničko jezero, slične promjene su se dešavale na jezeru Grabovica te na Ramskom jezeru

“Kako bi se sistemski pristupilo rješavanju tog problema, zaključeno je da se formira interresorna radna grupa. Ta grupa će se sastojati od stručnjaka s javnih univerziteta u Federaciji BiH, a  zadatak će im biti osmišljavanje cjelovitog projekta rješavanja problema, uključujući istraživanja i predlaganje kratkoročnih i dugoročnih mjera”, navodi se.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma uputilo je već danas dopise univerzitetima da predlože stručnjake u radnu grupu, te će osigurati koordinaciju u rješavanju tih izazova.

“Mnogo faktora utječe na cvjetanje algi i slučajevi, poput nedavnog u Jablaničkom jezeru, su se dešavali i nažalost će se dešavati i u budućnosti, prema riječima stručnjaka sa kojima sam danas razgovarala. Međutim, sasvim sigurno možemo i trebamo pratiti stanje, raditi istraživanja na osnovu kojih će se definirati preporuke i inicirati mjere, posebno u vodama na koje čovjek utječe, da li ispuštanjem tvari ili nemarom. Želimo sistemska i stručna rješenja, a u tome nam ljudi iz respektabilnih akademskih institucija itekako mogu pomoći”, izjavila je Pozder, priopćeno je Ministastva, prenosi Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

federalna.ba/Fena

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar