Pravoslavni vjernici danas proslavljaju Vaskrs (Uskrs)

Pravoslavni vjernici danas proslavljaju Vaskrs (Uskrs)

Pravoslavci vjernici širom svijeta danas proslavljaju Vaskrs, kojim se slavi Isusov povratak u život tj. vaskrsenje. I ove godine vjernici blagdan dočekuju u drukčijim okolnostima zbog pandemije.

Pravoslavni blagdan Vaskrs obilježava se tri dana, a počinje  Velikim petak, potom Velika subota i Vaskrs. Blagdan se slavi u prvu nedjelju punog mjeseca poslije proljetne ravnodnevnice, ali obavezno poslije židovske Pashe.

Dan pročišćenja je priprema za Vaskrs, a počinju na Veliki četvrtak. Potom na Veliki petak se boje vaskršnja jaja i sve se priprema za Vaskrs.

Vaskrs se u Bosni i Hercegovini slavi tradicionalno poštujući sve običaje. Tucanje jaja je nezaobilazni dio vaskrsnog slavlja. Vjernici blagdan čestitaju pozdravom “Hristos vaskrse” i “Vaistinu vaskrse”.

Nakon vaskršnje liturgije koja se održava ujutru, po povratku kući pale se svijeće te se kandionicom kadi dom. Vaskršnje slavlje je za vjernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja, se prema drevnom običaju, boje u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Drugu godinu za redom pravoslavni vjernici u našoj zemlji Vaskrs će proslaviti u drukčijim okolnostima s obzirom na pandemiju koronavirusa.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar