PREBROJALI SMO SE I NEMA TKO RADITI: Bh. tvrtke radnike uvoze iz Bangladeša, a bh. živalj radi po EU

PREBROJALI SMO SE I NEMA TKO RADITI: Bh. tvrtke radnike uvoze iz Bangladeša, a bh. živalj radi po EU

Uvoz radnika iz drugih zemalja nametnuo se kao poželjna opcija ali i spas poslodavcima koji su zbog manjka radne snage bili prinuđeni otkazivati narudžbe sa domaćeg i pretežno stranog tržišta. Već odavno smo svjedoci da je stanje u BiH, kad je u pitanju radna snaga, alarmantno, te da se veliki broj djelatnosti susreće sa problemom pronalaska kvalificiranih radnika.

Uvoz radnika iz drugih zemalja nametnuo se kao poželjna opcija ali i spas poslodavcima koji su zbog manjka radne snage bili prinuđeni otkazivati narudžbe sa domaćeg i pretežno stranog tržišta. Među prvima koji su već uvezli radnu snagu je i tvornica namještaja “Standard” iz Prnjavora koja je ugovorila zapošljavanje deset radnika iz Bangladeša sa prevoditeljem. Ta tvrtka je poznata po suradnji sa švedskom IKEA-om.

Edin Dacić, vlasnik spomenute tvornice, najavio je da uskoro dolaze još četiri radnika iz ove zemlje, javlja televizija K3

Dacić dodaje da se posredničke agencije za zapošljavanje u Srbiji bave uvozom radne snage preko koje su i ostvarili kontakt kao i da u njihovoj sestrinskoj tvrtki u Srbiji već radi značajan broj stranih radnika. Uz strane radnike u Prnjavoru kojima je osiguran smještaj došao je i prevoditelj.

Dacić navodi i da su ovo tako reći počeci u dolasku inozemnih radnika u BiH ali je uvjeren da će vrlo brzo to postati jedna nova realnost budući da je i u EU sve veća potražnja za radnicima te istaknuo da samo Njemačkoj svake godine nedostaje oko milijun radnika.

Izvor: Hercegovina.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing