Pred Vladom F BiH usuglašeni zakon o pravima demobiliziranih branitelja

Pred Vladom F BiH usuglašeni zakon o pravima demobiliziranih branitelja

Usuglašeni zakon o pravima demobiliziranih branitelja i njihovih obitelji  u petak 5. travnja, biti će pred Vladom Federacije BiH. Branitelji su zadovoljni usuglašenim rješenjem, iako su morali odustati od pojedinih zahtjeva jer Federacija BiH financijski to ne bi mogla podnijeti. Podsjećamo, u pregovorima oko nove verzije zakona s predstavnicima vlasti FBiH sudjelovali su i članovi braniteljskih udruženja.

Jesu li razlozi za prosvjede prestali? Mogu li demobilizirani branitelji i ministar govoriti istim jezikom? Ponovo početak priče – nova verzija zakona o pravima branitelja i kompromisna rješenja. Svjesni su demobilizirani branitelji da su od nečega morali odustati. Popustili su na braniteljskoj naknadi – umjesto traženih 6, definirano je 5 KM po mjesecu učešća u vojsci.

“Rečeno je da se Federacija ne može iznijeti s tim, onda smo mi definirali tu stavku kako bi ljudima koji su zaista u stanju potrebe da im se pomogne i onda smo to nazvali egzistencijalni dodatak i definirali kako se ostvaruje ta naknada”, objašnjava Ismet Imamović, predsjednik JOB KS.

Šest mjeseci nakon stupanja na snagu zakona predviđena je objava javnog registra što je jedan od glavnih zahtjeva. Plan je pokušati odvojiti borbeni i neborbeni dio, a novi zakon trebao bi obuhvatiti do 25.000 branitelja boraca. To je praktično tek polocina od broja koliko ih ima na popisu nezaposlenih.

“Želja je bila puno više, ali naravno – bar ono koliko može biti provodivo. Išli smo u tom smislu da je bolje ikakav zakon nego nikakav, a za dalje ćemo djelovati na njega što bude provodivo”, kaže Nikica Tomić, predsjednik UDVDR HVO HB.

Aktualni ministar Salko Bukvarević zadovoljan je postignutim. Zakon je, kaže, provodiv i nema razloga da ne bude usvojen: “Mi smatramo da je realan i iz razloga što smo s Ministarstvom financija postigli dogovor da je to dodatnih 50 milijuna KM za rješavanje razvojačenih branitelja. Dakle, Vlada FBiH na ovih 600 milijuna, koliko izdvaja na godišnjoj razini, usuglašeno je i dodatnih 50 milijuna”.

Do sada su se branitelji vrtjeli u krug. U dva doma federalnog parlamenta usvajane su različite verzije zakona, a Komisija za usuglašavanje djelovala je bez rezultata. Sada se nadaju da nova verzija zakona neće naići na nove političke prepreke.

(Izvor: FTV)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar