Predsjednica Hrvatske u Mađarskoj traži objašnjenje za blokadu

Predsjednica Hrvatske u Mađarskoj traži objašnjenje za blokadu

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravi u radnom posjetu Mađarskoj, svega nekoliko dana pošto je službena Budimpešta zajedno sa Slovenijom zaustavila hrvatsku želju da se priključi Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Predsjednica se prvo sastaje s premijerom Viktorom Orbanom, a potom u podne i s mađarskim kolegom, predsjednikom Janosom Aderom.

Nakon ta dva sastanka predviđena je i izjava predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za medije.

Popodne će se predsjednica sastati s političkim rukovodstvom i tajništvom Dunavske komisije, a dobit će i počasni doktorar na Sveučilištu Corvinus. Predsjednica će na kraju posjeta održati i predavanje na temu Snažnija Srednja Europa zalog je snažnije Europske unije i transatlantske zajednice: Hrvatski doprinos našoj koheziji i otpornosti.

Što je OECD?

OECD je ekonomski forum demokratskih zemalja tržišne ekonomije koje su ga osnovale 1960. za promociju svjetske trgovine. Tri su kriterija za članstvo: demokracija i poštovanje ljudskih prava, slobodnotržišna ekonomija i BDP po stanovniku prema paritetu kupovne moći koji je bar jednako visok onome najsiromašnije članice OECD-a.

Prvi je na ljestvici Luksemburg, zatim zemlje sjeverozapadne Europe i SAD, a na začelju 34 članica su Ruska Federacija i Meksiko. Hrvatska i po tom kriteriju ispunjava uvjete jer je njezin index iznad onoga te dvije države. Dakle, formalno nema prepreka za članstvo, prenosi pogled.ba.

Slovenija je blokirala hrvatski pristup OECD-u zbog toga što Hrvatska ne želi prihvatiti kontaminiranu arbitražnu odluku o granici, a Mađarska zbog “stanja MOL-ovih investicija u Hrvatskoj i hrvatskog postupanja prema predsjedniku uprave MOL-a Zsoltu Hernadiju”.

Hrvatska je pokrenula sudski postupak protiv Hernadija optužujući ga da je bivšeg premijera Ivu Sanadera, kojemu se zbog toga sudi, podmitio s 10 milijuna eura prilikom prodaje udjela INA-e.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar