Predsjednik Republike Hrvatske o BiH, Ukrajini i Srbiji na Američko-hrvatskom forumu

Predsjednik Republike Hrvatske o BiH, Ukrajini i Srbiji na Američko-hrvatskom forumu

U Zagrebu je danas održan Američko-hrvatski forum na kojem je bio i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović. On je nakon toga, u izjavi za medije, čestitao je Orbanu i Vučiću na pobjedi na izborima u Mađarskoj i Srbiji, govorio je o padu drona u Zagrebu, o ratu u Ukrajini, Rusiji, ali i o odnosima sa BiH i bh Hrvatima.

“U uvjetima kada nemate zatvoren zračni prostor, a mađarski zračni prostor je otvoren, imate niz letjelica u zraku i nije jednostavno reći: ‘Gle, ovo je neki dron’. Ja nisam skeptičan, ja nemam pojma. U informacijskom ratu u kojem sudjeluješ, sve je dopušteno, u ratu u kojem ti ne sudjeluješ, makni se sa strane i čekaj i vidi koji je zaključak”, rekao je.

“Nijedna od tih država niej baš demokratska. Što ćemo reći da je Ukrajina ista kao Hrvatska? Nije ista”, kaže i dodaje: “Rusija sigurno nije demokratska država, a nije bila ni Ukrajina”.

“Za tango je uvijek potrebno dvoje, za rat je potreban jedan”, rekao je Milanović.

O Srbiji i Rusiji

“Pozvao sam na suradnju sa Srbijom i da se opredijele gdje žele biti, jer Rusija je daleko”, rekao je.

“Čestitam pobjednicima, uz sve deformacije demokracije, ja im čestitam, to govorim bez cinizma. Srbija se mora opredijeliti je li zapad. Ona je geografski zapad, a što je u smislu političke opredijeljenosti, to se moraju odlučiti. Ja sam ovdje govorio da je hrvatski napredak u posljednjih 30 godina, dvojaka priča. Mi smo očekivali biti razvIjeni kao Španjolska – nismo. Ali smo razvijeniji nego Srbija, no to nije dovoljno”, rekao je Milanović, prenose agencije.

“Ja želim imati normalne susjede”

“Srbija nije bijeda, ali neke pojave jesu. Bijeda je frustracija kad ne napreduješ tempom kojim ste sposobni, a to Srbija je. Srbija je imala kameleonsku politiku, ljube Rusiju kojoj su mala, zamrljana fusnota. Sad je Rusija otišla nekim putem, gdje je Srbija ostala? Sad moraju odlučiti gdje su. To s Rusijom je sve fikcija, deluzija”, rekao je.

“Srbi su posebna politička kategorija. Puni talenta, šarma, katkad autodestrukcije. Ja želim imati normalne susjede. Ljude koji se neće razmetati da su kupili neke rabljene avione i nadmetati se s Hrvatskom tko je jači”, rekao je, pa se dotaknuo BiH te govorio o padu drona u Zagrebu.

“Je li na letjelici bio eksploziv? To se lako utvrdi”

Rekao je i kako se Njemačka ili Švedska nemaju što petljati u situaciju u BiH. “BiH nema dva metka da ispali, opasnosti rata nema”, rekao je. U nastavku je govorio o padu letjelice na Zagreb:

“Ja nemam papir. Ja samo imam informacije sa sastanka na kojem je bilo 15 ljudi. Ja znam što se dogodilo, ali sam šutio i šutjet ću i dalje. Ljudi koji su bezdušno manipulirali, sada šute. I sada kažu da je to stvar istrage. Zar Zagrepčani nisu zainteresirani da vide što je stvarno bilo? Je li to bio eksploziv? To se lako forenzički utvrdi, ali ne tako da netko tko je padao razrede u srednjoj Trgovačkoj izađe pred kamere i o tome filozofira i pokazuje nekakve krhotine. To nije nikakav dokaz”, rekao je.

“Plenković napravio seosku zabavu”

“Dan nakon oni su se nacrtali iznad rupe. To je pogrešno. Kad su shvatili da istraga ne ide u smjeru u kojem bi željeli, onda su ušutjeli. Ne znam što bi Plenkovića učinilo sretnim da je tamo eksploziv, meni je draže da tamo nema eksploziva, ali Plenković je od svega toga napravio seosku predstavu”, rekao je.

“U uvjetima kada nemate zatvoren zračni prostor, a mađarski zračni prostor je otvoren, imate niz letjelica u zraku i nije jednostavno reći: ‘Gle, ovo je neki dron’. Ja nisam skeptičan, ja nemam pojma. U informacijskom ratu u kojem sudjeluješ, sve je dopušteno, u ratu u kojem ti ne sudjeluješ, makni se sa strane i čekaj i vidi koji je zaključak”, rekao je.

“Ukrajina nije demokratska država”

“Nijedna od tih država nije baš demokratska. Što ćemo reći da je Ukrajina ista kao Hrvatska? Nije ista”, kaže i dodaje: “Rusija sigurno nije demokratska država, a nije bila ni Ukrajina”. “Za tango je uvijek potrebno dvoje, za rat je potreban jedan”, rekao je Milanović.

“Zastrašujuće je da u Rusiji postoji generacija 250.000 mladih muškaraca koji su na nečiju naredbu spremni krenuti u akciju”, kaže.

“Rat treba završiti što prije”

Nastavio je o Rusiji i uvozu plina, kaže kako o ukidanju ruskog plina govore oni koji o njemu nisu ovisni. Rekao je da Putin ucjenjuje sad u kompliciranoj situaciji. “To je genijalna fora, to je zona komfora i neki to neće moći odbiti. I tako je rublja pala na 80 za dolar, to govori koliko su ti sustavi nestabilni. Što znači da rublja nije ni slaba ni jaka, samo jedna izjava gospodara rata može imati takav efekt”, rekao je.

“Interes je da taj rat završi što prije. Ako rat ne završi što prije, bit će sve teže, bit će skuplje i teže dostupno. Rusija ima alternative, ne trenutno, ali relativno brze. Hrvatska ima neke alternative, mi se ne bismo trebali smrzavati. Njemačka plin puno više koristi u industriji. Hrvatska je tu u boljoj poziciji nego drugi, to je radi geografije. Tu smo gdje jesmo. Cijene hrane… Ovisi koje hrane. Po dućanima roba baš nešto nema. Svi koji idu po dućanima kažu da robe ima, ali da je nema baš nešto puno”, rekao je.

O BiH

Milanović je govorio i o BiH te je rekao je da “ne zna kakva je politika Hrvata u BiH po pitanju Ukrajine”.

“Njih more potpuno druge brige i to treba riješiti. I to je posao Zapada da nam pomogne odnosno da nam ne odmaže. Nema se tu šta petljati Nizozemska i pa ni Njemačka, niti slanjem kojekakvih izaslanika porijeklom iz Sarajeva da objektivno izvještavaju. To neka ostave narodima BiH i zainteresiranim susjedima. Hrvatska nema oružje da bilo šta uradi u BiH, a Bosna nema dva metka da ispali, dakle nema opasnosti od rata”, rekao je Milanović.

Na pitanje je li prekasno za dogovor o izbornom zakonu, Milanović je rekao:“Ima sve manje vremena. Naglašavam, niko nema paklene planove za BiH. Iz dva razloga: Niko nema dva metka i dvije cijevi, drugo zato što se ne usude, treće zato što su dobri ljudi, ne to nisu, ali ova prva dva su bitna. Što vrijeme više odmiče to su institucionalni izgledi za dogovor manji. A, s tim određene političke snage bosanske sarajevske čaršije računaju. Na iscrpljivanje i na trči laži. I onda kada u Evropskom vijeću u Bruxellesu u Globalni kompas uđe odrednica o konstitutivnim narodima onda zavlada očaj i dešperacija u dijelu tih krugova u Sarajevu”.

“Ti krugovi ne žele uništiti Hrvate, nego ih pokrasti”

“Onda se Hrvati pitaju šta rade tu”.

Najavio je dolazak u Mostar te govorio o HVO-u. Imao je poruku i za Bakira Izetbegovića.

“Ja idem u Mostar za nekoliko dana. Neće biti postrojavanja, ali je godšnjica osnovanja HVO-a. To je onaj HVO koji je spasio BiH. To je onaj HVO zbog kojeg je Alija Izetbegović dobio jedan od najviših veleredova iz ruku Franje Tuđmana. Neka ga njegov sin vrati, ako je Hrvatska zločinac koja je dijelila BiH. Hrvatska je tamo bila u misiji spašavanja i sebe i BiH i povukla se odmah. I to se više neće dogoditi. Drsko je i pokvareno se tim igrati i rugati. Ne idemo postrojavati neke trupe koje će tamo bogznašto raditi, Hrvatska je bila vitalna za BiH. BiH ne bi opstala da nije bilo Hrvatske vojske i HVO-a. Nikakvo NATO bombardiranje nije slomilo Ratka Mladića nego dolazak Hrvatskog oklopa i nekolko stotina profesionalaca pred Banja Luku. Ok!? Tek onda se mogla postrojiti Armija BiH. Tamo je poginulo nekoliko slavnih hrvatskih vojnika. To je cijena koju je Hrvatska platila da bi SDA mogla biti na vlasti”, rekao je Milanović, prenose agencije.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar