Predstavljeni geslo, logotip i plakat za Papin pohod Sarajevu i BiH

Predstavljeni geslo, logotip i plakat za Papin pohod Sarajevu i BiH

U utorak, 24. ožujka 2015. u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu upriličena je konferencija za novinstvo na kojoj su predstavljeni javnosti: geslo, logo i plakat za predstojeći pohod pape Franje Sarajevu, 6. lipnja 2015.
Na tiskovnoj konferenciji govorio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i jedan od autora loga i plakata Miroslav Šetka, profesor likovne umjetnosti u Katoličkom školskom centru „Sv. Pavao“ u Zenici. Gospodin Šetka i dizajner Dragan Ivanković, obojica iz Zenice, autori su loga i plakata koje su napravili besplatno kao svoj doprinos pohodu pape Franje BiH.

Na početku konferencije kardinal Puljić je zahvalio medijskim djelatnicima za njihovo zanimanje i dolazak ističući da ga to ohrabruje u zajedničkoj pripravi javnog ozračja za dolazak Svetoga Oca Franje u Bosnu i Hercegovinu.

„Za moto smo uzeli riječi: Mir vama. Razlog za ovu odluku leži i u tome što je i sam papa Franjo nekako dao poticaj za taj moto najavljujući svoj dolazak u Sarajevo kako bi nas ohrabrio u procesu izgradnje mira. Riječi 'Mir vama' Isusov su izraz kojim je pozdravio svoje učenike na sam dan uskrsnuća. Isus uskrsli pojavio se među učenicima u dvorani, u koju su se uplašeni apostoli zatvorili, i rekao im: 'Mir vama'. Na svoj način ovo ima svoju simboliku i za nas koji živimo u neizvjesnim, nesigurnim vremenima za budućnost. I nama treba jedno takvo ohrabrenje i poruka mira koja će biti ohrabrenje svim žiteljima ove zemlje i svim ljudima dobre volje, na poseban način nama katolicima, jer Papa u prvom redu dolazi kao vrhovni poglavar Katoličke Crkve“, kazao je kardinal Puljić pojašnjavajući da katolici, govoreći o papi kao nasljedniku svetoga Petra apostola, rado upotrebljavaju izraz 'Petar naših dana'.

Dodao je da je papa i namjesnik Isusa Krista što znači da u ime Isusa Krista i govori i vodi Crkvu. Istaknuo je da geslo: „Mir vama“ ima posebno značenje zato što papa u ime Isusa Krista želi poslati poruku mira.

Gospodin Šetka je u svom obraćanju kazao da su gospodin Ivanković i on nastojali u logo ugraditi više elemenata u obliku otvorene forme ističući: simboliku križa, goluba s maslinovom grančicom, granica Bosne i Hercegovine, boja njezine zastave te boja hrvatske prisutnosti u BiH. Kazao je i da su razrađene različite forme loga uz dodatak simbolike tropleta.

Napomenuo je da će uskoro biti izrađene i upute za tiskanje loga. Dodao je da su tom duhu uradili i plakat na kojem je lik Svetog Oca te riječi gesla i logo susreta.

ktabkbih.net

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar