PREGOVORI OKO VLASTI U HNŽ: ‘DF neće podržati većinu u kojoj je SDA’

PREGOVORI OKO VLASTI U HNŽ: ‘DF neće podržati većinu u kojoj je SDA’

Predsjednik Županijskog HDZ-a BiH Stjepan Bošković, kazao je kako bi se do kraja ovoga mjeseca trebala formirati nova vlada HNŽ-a.

Piše: V. Herceg/Dnevni.ba

Bošković je rekao da su intenzivirani razgovori sa strankama te da bi se do kraja ovog tjedna mogli doznati i konkretni rezultati. Mnogi upravo za HNŽ znaju kazati kako je “specifična”, a i dalje su otvorena pitanja hoće li se u ovoj županiji zadržati dosadašnji model vlade HDZ-SDA ili će se nova politička platforma HDZ-SDP-Narod i pravda-Naša stranka s federalne “preliti” na županijsku razinu.

No, podsjetimo da nije sve “zacementirano” jer su SDA i HDZ u Srednjobosanskoj županiji postigli dogovor o formiranju vlasti, a za mandatara izabrali SDA-ovog kandidata Tahira Lendu.

Međutim, političke relacije u HNŽ-u mogle bi dati signal i za neka buduća zbivanja na višim razinama. Prvenstveno se to odnosi na dugogodišnju suradnju SDA i Demokratske fronte čija međusobna podrška nije ni blizu onoj s federalne razine.

HDZ ne bježi od široke koalicije

U županijskoj Skupštini HDZ BiH ima 11 zastupnika, HDZ 1990 – tri, Hrvatska republikanska stranka – dva, SDA – sedam, SDP – tri, DF – dva, NIP i Narodni evropski savez po jednog, a za podršku za formiranje nove vlade potrebno je 20 ruku županijskih skupštinskih zastupnika. Tko će imati tu većinu?

Stjepan Bošković, koji u ime HDZ-a kao stranke s najviše zastupnika u Skupštini HNŽ-a, vodi proces formiranja vlasti u ovoj županiji.

On je za Novinsku agenciju Republike Srpske  potvrdio da je HDZ BiH prošli tjedan imao pregovore na ovu temu sa SDP-om i SDA, ali i strankama unutar Hrvatskog narodnog sabora (HNS)

“Pravimo skupštinsku većinu koja će izglasati novu vladu i da kroz podršku zakonskim rješenjima, dade vjetar u leđa. Već osam godina aktualna Vlada je u mandatu, od toga četiri u tehničkom. Cilj politike HDZ-a je napraviti osvježenje. Svi koji su bili u Vladi trebali bi ići na nove dužnosti, a nove osobe preuzeti ministarstva”, najavio je Bošković.

Iako nije mogao precizirati tko će činiti skupštinsku većinu, rekao je kako je “moguća velika većina za izglasavanje nove vlade” te da “ne bježi od široke koalicije”, ali i da se još nije razgovaralo o broju ministarstava kao i o imenima koja će ih voditi.

“HDZ će inzistirati da podrška od 16 hrvatskih ruku u Skupštini bude dio većine”, rekao je.

Lulić: “Izvjesna ‘priča’ sa SDP-om, NiP-om i DF-om?”

Predsjednik Županijskog odbora SDP-a Ismet Lulić, kazao kako je u proteklom tjednu vođeno više neslužbenih razgovora, ali da se pregovarači nisu odmakli od početne pozicije. Kako se čini, za sada su sve opcije otvorene.

“HDZ kao izborni pobjednik ima obvezu razgovarati sa svima. Oni su ti koji diktiraju sami tempo i dogovor koalicijskih partnera okupljenih u buduću većinu. Mi smo istaknuli da nas zanima isključivo programska koalicija. Vidjeli smo, s druge strane, spremnost za razgovor o programskoj koaliciji što posljednjih 30 godina nije bio slučaj. Vidjet ćemo hoćemo li imati županijsku vladu kao federalnu ili će biti iznenađenja”, kaže Lulić.

Lulić je kazao i kako se očekuje dogovor između HDZ-a BiH i HDZ 1990, ali i da SDP ima dobru suradnju sa strankom Narod i pravda (NiP) Elmedina Konakovića, ali u ovoj županiji i s DF-om Željka Komšića.

“Mislimo da je u našoj županiji izvjesna ta neka priča u našoj županiji, ali sačekati ćemo i vidjeti kako će postupiti HDZ BiH. Razgovarali smo i sa HDZ-om 1990 i tu je suradnja korektna”, rekao je predsjednik Županisjkog SDP-a.

U SDA svjesni da bi mogli ostati bez vlasti

Što se tiče SDA, predsjednik županijskog odbora ove stranke Edin Mušić kazao je kako se razgovori o formiranju vlasti obavljaju između svih subjekata koji čine Skupštinu HNŽ-a, te da ova stranka “ima politički kapacitet nositi sa svim izazovima iako svjesna da postoji matematička mogućnost da se vlast napravi i bez nje”.

“Pokušaj je da se u što kraćem vremenu formira vlada i nastavi raditi u okviru onih strategija koje su usvojene do sada. Aktivni smo učesnici u razgovorima. Stalno smo bili dio vlasti, a SDA u Klubu Bošnjaka u Skupštini HNŽ-a ima kvalitetnu većinu, ali sve je još otvoreno”, kaže Mušić i dodaje da u javnosti postoji “nerazumni nagon” da se SDA istisne iz političkog ambijenta.

Dva HDZ-a još nisu razgovarala

Predsjednik HRS-a Slaven Raguž, za Dnevni list kaže kako njegova stranka još nije razgovarala s potencijalnim partnerima oko formiranja vlasti u HNŽ-u.

“Pitanje je hoće li vlast sa HDZ-om činiti SDA ili Trojka. Ako će se ići sa SDA, onda nema potrebe za taj razgovor jer će imati potrebnu podršku zastupnika. Ako će ići s Trojkom i hoće li se kopirati koalicija s federalne razine, to je drugo pitanje. Za sada nas nitko nije kontaktirao”, rekao je Raguž.

Kada je riječ o DF-u u ovoj županiji, predsjednik odbora ove stranke Zoran Mikulić kaže kako “nemaju nikakav problem podržati parlamentarnu većinu s bliskim programskim ciljevima.

“Ali, ne bismo podržali većinu u kojoj bi bio SDA. Posljednja je opcija da DF podrži skupštinsku većinu u kojoj bi bio SDA”, kazao je Mikulić za Dnevni list.

Upitan je li to naznaka raskola u dugogodišnjoj političkoj koaliciji SDA-DF, Mikulić je kazao: “DF nije bio u koaliciji sa SDA. Prisjetite se da smo izašli iz pregovora oko Federalne vlade 2015. godine. bili smo u vlasti na državnoj razini u konglomeratu s ostalim strankama kada se raspravljalo o krucijalnim pitnajima kao što je MAP i pristupanje NATO-u, europskom putu itd.”

Predsjednik HDZ 1990 Ilija Cviranović, kratko komentirajući na temu formiranja vlasti, za Dnevni list je izrazio nadu kako će se vlast što žurnije formirati.

“U ovom trenutku nismo uključeni u razgovore oko formiranja vlasti”, kazao je Cvitanović.

Ovime je neizravno poručio kako bi se ovi razgovori između dva HDZ-a tek trebali dogoditi.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar