Predan novi zahtjev Vladi HNŽ-a: ”Nadamo se da neće ponoviti greške”

Predan novi zahtjev Vladi HNŽ-a: ”Nadamo se da neće ponoviti greške”

Sindikati djelatnika zaposlenih u zdravstvu su službeno predali prijedlog novog Kolektivnog ugovora za povećanje plaća. Ivica Anić predsjednik Sindikata SKB Mostar i predsjednik pregovaračkog tima, za Bljesak.info rekao je kako su sukladno povećanju inflacije i košarice u Federaciji tražili povećanje satnice i dodatka na osnovicu plaće.

Najniža satnica u Federaciji

”S obzirom da je naša satnica najniža u Federaciji BiH, čak je i ispod propisane Federalne satnice koja iznosi 2,31 pfening kod nas je 2,30 pfeninga. Nadamo se da će ovoga puta Vlada biti suosjećajnija senzibilnija i da neće ponoviti one greške i ponižavati zdravstvene radnike kao što je to učinila prije dvije godine”, kazao je Anić. Rekao je da sukladno zakonu, od dana kada jedna strana pokrene inicijativu, a to je danas uradila SKB Mostar, teče rok od 45 dana da se ispregovara i potpiše kolektivni ugovor. Osim Anića, predstavnici pregovaračkog tima su Ana Mišić, pravnik Dalibor Vuković i Ismet Kodro.

”Prijedlog novog kolektivnog ugovora za radnike u zdravstvu odražava njihova nastojanja da se u pregovorima sa Vladom HNŽ ostvari znatno povećanje plaća i ublaži pritisak inflacije, a sve kako bi zdravstveni radnici imali zaslužena primanja, dostatna za normalan zivot”, kazo je Dalibor Vuković.

Generalni štrajk i šetnje

Podsjetimo, prije dvije godine, nakon pet mjeseci štrajka, potpisan je kolektivni ugovor zaposlenih u zdravstvu. Tada se oko dvije i pol tisuće članova Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar od 10. prosinca 2020. godine nalazilo u generalnom štrajku.

Tijekom generalnog štrajka su organizirane prosvjede šetnje, s jasnim porukama vlastima, a pored Vlade HNŽ-a bili su postavljeni i šatori u kojima su prosvjedovali zdravstveni radnici, od 24. siječnja kada su postavljeni.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar