Nakon Republike Srpske, Trojka u Sarajevu želi rigorozniji zakon o slobodi govora

Nakon Republike Srpske, Trojka u Sarajevu želi rigorozniji zakon o slobodi govora

Vlada Kantona Sarajevo, gdje je na snazi koalicija Trojke (Naša stranka – NS, Narod i ptavda – NP te Socijaldemokratska partija – SDP) krajem travnja utvrdila je Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Ovaj Nacrt mnogi nazivaju kontroveznim zbog Članka 30, koji podrazumijeva vrlo diskutabilan odnos prema ‘širenju lažnih vijesti’, a što po mnogima, dramatično ograničava slobodu govora.

Naime, u spornom Članku 30 navodi se da “tko iznosi ili prenosi lažne vijesti ili tvrđenja kojima se izaziva panika ili teže narušava javni red i mir ili onemogućava ili značajnije ometa provođenje odluka i mjera nadležnih organa i institucija koji vrše javne ovlasti, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 600 do 1.800 KM”.

Reagirale su nevladine udruge, a u javnosti se ovaj zakon uspoređuje s namjerom vlasti entiteta Republika Srpska da se u kazneni zakon uvrsti kleveta, što se tumači kao rigorozno ograničenje slobode govora i izražavanja.

Ono što dodatno zabrinjava je i da su na vlasti Kantonu Sarajevo stranke ljevice

Ivana Korajlić iz Transparency Internationala za Klix.ba je kazala da se ovakav zakon često može zloupotrijebiti te kako se, nažalost, rijetko kada objektivno pristupa kada je u pitanju sankcioniranje i da, kao takav, nositeljima vlasti služi za obračun sa neistomišljenicima.

Ona je ocijenila kako se ovakvim zakonima izlazi van okvira preširokim definicijama, van okvira onoga što zaista podrazumijeva širenje panike. Drugi nedostatak je pitanje primjenljivosti – ukoliko se to odnosi na iznošenje mišljenja, može dovesti do ugrožavanja slobode govora.

“Zbog toga, mora se jasno definirati zakon kako se ne bi događale zloupotrebe i da ne bi dolazili do toga da se policiji daju preširoka ovlasti u tumačenju toga kakvog su karaktera određeni sadržaji ili vijesti”, navela je Korajlić.

Predsjednik Odbora za ekonomsku i financijsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Admir Čavalić (SBiH) pozvao je vlasti u Kantonu Sarajevo da odustanu od pokušaja reguliranja izražavanja, mišljenja i govora građana.

Čavalić je poručio da zbog sličnih stvari u RS-u, upravo KS i FBiH trebaju institucionalno čuvati bazne slobode, a ne da ih narušavaju

“Što je ‘lažna vijest’? Dezinformacija, obračun s neistomišljenicima ili nešto treće? Nije na policiji, niti zakonodavcu da o tome odlučuje. Sloboda govora podrazumijeva da uvijek propitujemo našu stvarnost i tako heurisitički učimo. Vlast izgleda i razumije kompleksnost ovog pojma pa se zbog toga u članu 7. nacrta (značenje izraza) sve definire, izuzev izraza “lažna vijest”. To nas dovodi do dodatne opasnosti, totalna paušalnost”, rekao je Čavalić.

On je naglasio da će kao izabrani zastupnik na federalnom nivou uraditi sve što je u njegovoj moći da zaustavi ove, kako kaže, retrogradne pokušaje ograničavanja sloboda.

“Apeliram i na druge županije da čuvaju slobode svojih građana”, zaključio je Čavalić.

Podsjetimo, ministar MUP-a Sarajevskog Kantona, Admir Katiza kazao je kako se Nacrtom ovog zakona predviđa povećanje
novčanih kazni za prekršaje gdje je posebni minimum i maksimum kazni usklađen sa Zakonom o prekršajima FBiH, gdje raspon kazni za fizičke osobe iznosi od 100 do 2.100 KM, od 300 do 2.100 KM za odgovorno lice pravnog subjekta, te od 1500 do 15.000 KM za pravno lice.

“Za članke 10, 17 i 19 (Naročito drsko ponašanje, preprodaja ulaznica i upotreba pirotehničkih sredstava) predviđene su kazne od 400 KM do 1.200 KM, za članje 11, 13 i 21. (ozbiljna prijetnja, prostitucija i stvaranje buke) predviđene su kazne od 500 KM do 1.500 KM, te za članove 14, 24 i 30. (prosjačenje, vrijeđanje osjećaja građana iz mržnje i iznošenje i prenošenje lažnih vijesti i tvrdnji) kazne iznose od 600 KM do 1.800 KM”, kazao je ministar Katica.

/Republika/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar