Tomo Cvitanušić na završnom dijelu uspona na Mount Everest

Tomo Cvitanušić na završnom dijelu uspona na Mount Everest

Odluka da se krene prema vrhu Mount Everesta donesena je nakon jednog dana čekanja u jurišnom kampu, na Južnom sedlu Mount Everesta, i Tomislav Cvitanušić sa svojim timom večeras bi trebao krenuti na ovaj završni dio uspona.

“Noćas ćemo pokušati doći do vrha”, kratko se javio Tomo sa 8.000 metara visine.

Vremenska prognoza za Everest, koju je od Stipe Božića dobio Muhamed Gafić, alpinista i Tomin učitelj, obećava smirivanje, a Norvežani prognoziraju jači vjetar.

“Trenutna temperatura na vrhu je oko -30°C, sa vjetrom od oko 15 kilometara na sat, a na vrhu će rano ujutro, kad je očekivano vrijeme Tominog dolaska, biti ista brzina vjetra i najhladnije, čak do -36°C. Za utjehu je da će ga već tad grijati sunce koje izlazi oko 5 sati”, kazao je Gafić.

Pred Tomom je Južno sedlo široko oko 400 metara sa kojeg kreće uspon dugačak 2 kilometra, a visok gotovo tisuću metara do vrha. Bit će mu teško i hladno jer su na sedlu prvi koraci i vjetar je najsnažniji.

Nakon toga slijedi južna stijena vrha Everesta sa ne tako strmim nagibom

“To je ulazak u ‘death zone’, područje iznad 8.000 metara koje je smrtonosno opasno. Tomo je zaštićen najboljom odjećom i obućom na svijetu, sa dodatnim kisikom koji mu snižava stvarnu visinu, psihom aironmena i alpinističkim znanjem Sarajevske škole alpinizma”, optimističan je Gafić.

Prema Gafićevim riječima, Cvitanušić i njegov tim bi trebali dosegnuti “Balcony”, koji je na 8.400 metara, nakon zaleđenog kuluara, na kojem je fiksno uže do vrha i 500 metara strmijeg uspona. Onda će se penjati po izloženom grebenu do Južnog vrha Everesta. Ostaje mu oštar, stjenoviti greben sa strminom ispod od dva kilometra.

“To je šok za alpinistu, ali Tomo ima iskustva sa Denalija i Matterhorna pa će to, na fiksnom užetu koji su prije nekoliko dana postavili elitni nepalski Šerpasi, himalajski vitezovi, sigurno prepriječiti. Malo prije vrha je ‘Hillary step’, dvanaest metara okomita stijena koju je 1953. ispenjao Edmund Hillari, a osiguravao ga Norgaj Tensing. Tog teškog detalja nama više, jer se urušio i nakon toga je otvoren put ka vrhu. Tomo zna da će morati sačuvati snagu za povratak, sa vrha ili prije njega. Ja vjerujem u njega”, poručio je Gafić, koji je Tomina i najveća podrška u ovom ostvarenju sna.

Ostvarenje sna Tomislava Cvitanušića da krene na Mount Everest omogućili su i sponzori, društveno – odgovorne kompanije koje su prepoznale važnost podrške hrabrim i lijepim pričama.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing