U Bihaću i Bosanskoj Krupi proglašeno stanje prirodne nesreće, više naselja poplavljeno, najavljen plimni val

U Bihaću i Bosanskoj Krupi proglašeno stanje prirodne nesreće, više naselja poplavljeno, najavljen plimni val

Obilne padaline prouzročile su rast vodostaja svih rijeka, izlijevanje vode iz riječnih korita, prodiranje vode u stambene, poslovne i pomoćne objekte, kao i aktivaciju klizišta.

U Bihaću i Bosanskoj Krupi od večeras je proglašeno stanje prirodne nesreće, što je potvrđeno nakon sjednica gradskih stožera civilne zaštite. Prethodno je takva odluka donesena i u Sanskom Mostu, što ilustrira ozbiljnost trenutne situacije u Unsko-sanskoj županiji, javlja Fena.

Obilne padaline prouzročile su rast vodostaja svih rijeka, izlijevanje vode iz riječnih korita, prodiranje vode u stambene, poslovne i pomoćne objekte, kao i aktivaciju klizišta.

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić i članovi Službe civilne zaštite potvrdili su kako je samo u ovom gradu poplavljeno oko 200 objekata u deset gradskih naselja, ali i veliki broj poljoprivrednih dobara. Putna komunikacija prema naselju Klisi i dalje je prekinuta, tako da mještanima ovog naselja hranu i vodu za piće dostavljaju timovi za spašavanje na vodi i pod vodom.

Kako piše Klix.ba, izuzetno ozbiljna situacija je u Bihaću, gdje je više gradskih naselja poplavljeno

Kiša koja i dalje pada prouzročila je izlijevanje vode iz riječnih korita, poplavila desetke stambenih i pomoćnih objekata, te aktivirala klizišta.

Najozbiljnija situacija je u Pokoju, Kulen Vakufu, Kraljama, Ripču, Račiću, Kostelima, Pritoci, Klokotu, Kamenici, Muslićima…

Sve nadležne službe, uključujući i timove za djelovanje na vodi i pod vodom danonoćno su na terenu, što je potvrdio i gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić.

“Svi su na terenu od jučer ujutro, bez odmora. Osobno sam se u to uvjerio, s obzirom da sam do kasno u noć obilazio najugroženije mjesne zajednice. Pokušavamo odgovoriti na sve zahtjeve koji nam pristižu. Timovi za djelovanje na vodi i pod vodom dostavljaju hranu i vodu za piće onima koji su ostali odsječeni, pripremaju se i dostavljaju vreće za pijesak. Najvažnije je da nema životno ugroženih i da trenutno dajemo maksimum naših mogućnosti na očuvanju imovine. Nadamo se da će se nastaviti trend stagniranja ili opadanja vodostaja u gornjem toku Une, što se prvenstveno odnosi na poboljšanje situacije u Kulen Vakufu i okolici. To bi se naravno kasnije trebalo odraziti i na vodostaj nizvodno, izjavio je bihaćki gradonačelnik.

Predsjednici vijeća mjesnih zajednica Kulen Vakuf i Pokoj kazali su kako je u ovim dijelovima grada poplavljeno ukupno oko 80 stambenih i pomoćnih objekata. Izuzetno je ozbiljna situacija i u naselju Kostela, gdje se voda iz riječnog korita izlila na putnu komunikaciju Bihać – Srbljani, a nažalost prodrla je i u desetak stambenih objekata.

Poplavljena područja danas je obišao i novoimenovani federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić

“Najvažnije je da nadležne službe sačuvaju živote građana, te da se u onoj mjeri koliko je to moguće sačuva njihova imovina. Nakon toga ćemo naravno pomoći svima koji su pretrpjeli štetu, uključujući i naše poljoprivrednike. Osobno ću se angažirati na organizaciji određene vrste stručnog ili znanstvenog skupa, na kojem ćemo detektirati razloge učestalih poplava u ovom području, te kako da pomognemo stanovništvu Unsko-sanske županije”, kazao je Hrnjić.

U Bihaću danas boravi i direktor Agencije za vodno područje sliva rijeke Save Sejad Delić, koji je upozorio na najavljeni večerašnji plimni val na području Bosanske Krupe, istaknuvši kako je prognoza da će Una u tom dijelu u večernjim satima rasti i za tridesetak centimetara.

Foto: Grad Bihać

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar