Pregovori propali, Srbi traže autonomiju za sjever Kosova

Pregovori propali, Srbi traže autonomiju za sjever Kosova

Predsjednici i premijeri Kosova i Srbije pobjegli su sinoć s posljednje runde dijaloga u Bruxellesu bez izjava novinarima, i to nakon što čitavu večer, zbog očitih nesuglasica, nisu uspjeli sjesti zajedno za stol dulje od pola sata, već su se izmjenjivali na zasebnim sastancima s visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini.

Riječ je o dosad najdramatičnijem ishodu jedne runde dijaloga koji se, s ciljem normalizacije odnosa Srbije i Kosova, vodi u Bruxellesu od 2012. godine. Nakon povratka u Beograd, gdje su mediji bliski režimu u svom stilu najavljivali da je dijalog propao i da se Kosovari spremaju na rat, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić održao je hitan sastanak s veleposlanicima SAD-a, Rusije i Kine, a premijer Aleksandar Vučić s predstavnicima Srba sa sjevera Kosova. Nikolić i Vučić očito su u Bruxellesu tražili od predsjednika Hashima Thaçija i premijera Ise Mustafe da buduća Zajednica srpskih općina na sjeveru Kosova uživa visok stupanj neovisnosti od Prištine.

– Ako Priština misli da može obavljati svoje funkcije neovisno od Beograda, onda i ZSO može obavljati svoje neovisno od Prištine – rekao je Nikolić kad je jučer došao u Bruxelles. Kosovski lideri na to, očito, ne mogu pristati jer takvo tumačenje vide kao put prema podjeli Republike Kosovo.

Vecernji.hr

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar