Premijer Orešković u posjetu Vatikanu

Premijer Orešković u posjetu Vatikanu

Premijer Tihomir Orešković u službenom je posjetu Vatikanu gdje se sastao s papom Franjom. Osim o kanonizaciji  blaženog Alojzija Stepinca, s papom Franjom razgovarat će o migrantskoj krizi te položaju Hrvata u BiH. U izaslanstvu premijera Oreškovića bit će i ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač. Premijera u posjetu Vatikanu pratit će i supruga te četvero djece.

Premijer Orešković papi Franji poklonit će ‘Hrvatski misal’, objavljen 1531., rimokatolički misal tiskan glagoljskim pismom na hrvatskom crkvenoslavenskom jeziku s elementima starohrvatskog. Nakon susreta s papom Franjom premijer će se sastati s državnim tajnikom Svete Stolice Pietrom Parolinom. S njim će, kako se doznaje, razgovarati o povratu crkvene imovine te ugovorima između Hrvatske i Vatikana. Tijekom posjeta Vatikanu premijer će obići i glavne vatikanske znamenitosti, među ostalim, baziliku svetog Petra, grob svetog Petra, a vjerojatno i grob Ivana Pavla II.

Uoči odlaska u Vatikan premijer se sastao s predstavnicima Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije.

Odnosi Svete Stolice i Hrvata traju već 11 stoljeća. Još 879. papa Ivan VIII. uputio je pismo knezu Branimiru jamčeći molitve za njegovu ‘zemaljsku kneževinu’. Sveta Stolica priznala je hrvatsku neovisnost među prvima, 13. siječnja 1992., za vrijeme pontifikata svetog Ivana Pavla II. – pape koji je naklonost prema Hrvatskoj potvrdio i trima pastoralnim posjetima.

hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing