Premijerka Škotske: Vratit ćemo se u srce Evrope kao nezavisna država

Premijerka Škotske: Vratit ćemo se u srce Evrope kao nezavisna država

Ona je u govoru prije samog Brexita kazala kako neće biti prečica do novog referenduma o nezavisnosti pozvavši svoju stranku, Nacionalnu stranku Škotske, da počne raditi na izgradnji argumenata i legalnih pretpostavki za održavanje novog referenduma.

Sturgeon je rekla da se nada kako će novi referendum biti održan ove godine, ali i naglasila da je moguće da se to desi 2021., nakon parlamentarnih izbora.

Dok je veći dio Engleske glasao za odvajanje od Evropske Unije, značajna većina Škota glasala je za ostanak porodici evropskih država u omjeru od 62 – 38. To je probudilo ideju o drugom referendumu o nezavisnosti jer je Brexit, navodno, promijenio mišljenje građana koji su na referendumu 2014. godine glasali za ostanak u braku sa Londonom.

Također, SNP je snagu za referendum dobio nakon prošlih izbora kada je osvojio 48 od 59 mjesta u parlamentu koje pripadaju Škotskoj.

“Ovo je važan momenat koji Škote ispunjava tugom, ali i bijesom”, rekla je Sturgeon koja je na svom Twitter profilu ponovila svoj stav – “Škotska će se vratiti u srce Evrope kao nezavisna država”.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing