Preminulih više, novorođenih manje, a dječji doplatci manji od ‘socijale’

Preminulih više, novorođenih manje, a dječji doplatci manji od ‘socijale’

U Bosni i Hercegovini se bilježi veliki rast mortaliteta, a usporedo, što zabrinjava stručnjake, i pad nataliteta. Bijela kuga rijetko kada je bila važna tema za političke predstavnike u BiH. Mladi se ne stimuliraju za stupanje u brak, stvaranje obitelji. Porodiljne naknade u BiH su neujednačene, u nekim županijama se i ne isplaćuju. Dokle ćemo tako i što ako još dugo tako nastavimo, postavlja pitanje u svom tekstu N1 BiH.

I dok će u Srbiji od prvog siječnja svaka rodilja za prvo dijete dobiti 2.500 eura, u BiH veliki broj žena, prema nekim procjenama čak oko 47% njih, ne može ostvariti nikakve naknade. A i one koje mogu, dobijaju minimalno.

Koliko su česti slučajevi mladih obitelji koje jedva preživljavaju, možda najbolje mogu posvjedočiti iz Centra za trudnice i mame BiH, koji okuplja blizu 70 tisuće žena iz cijele BiH.

“Čitajući komentare, to je zaista rubrika vjerovali ili ne. Članice pišu da primaju dječiji doplatak u visini od 14 maraka, 16, 19 maraka, čak je jedna žena rekla kako se za dvoje djece izborila za čitavih 49 maraka, i to samo zato što jedno dijete ima Downov sindrom”, kazala je Selma Ćatović Mrkonja iz Centra za trudnice i mame BiH.

U Republici Srpskoj će od sljedeće godine za dječju zaštitu izdvajati dodatnih 25 milijuna maraka. To će uključivati i povećana izdvajanja za svako novorođeno dijete.

“Iznos pomoći za opremu novorođenčeta, koja se isplaćuje za svako novorođeno dijete u porodici u Republici Srpskoj, bez obzira na materijalni status obitelji i red rođenja djeteta, povećava se sa sadašnjih 250 KM na 500 KM. Također, po prvi put uveden je dodatak na djecu za prvo dijete u obitelji u visini od 18 posto od osnovice, odnosno najniže plaće u Republici Srpskoj, a što će iznositi 97,20 KM”, kazali su iz Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite RS.

No, bolje išta nego ništa, rekli bi. Kao u Federaciji, gdje nadležni čini se ne poduzimaju nikakve demografske mjere. A statistika nije ni malo dobra. Za oko 650 manje je rođeno beba u ovoj godini. S druge strane, više od 25% više je preminulih. Bijela kuga sada je najozbiljnije zaprijetila, zaključuje N1 BiH.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar