Preminuo bivši papa Benedikt u 95. godini

Preminuo bivši papa Benedikt u 95. godini

Očekuje se da će sprovodnu misu za pokojnoga papu emeritusa u Papinskoj Vatikanskoj bazilici sv. Petra predvoditi poglavar Katoličke crkve papa Frane, a ne kardinal dekan Kardinalskog zbora, inače predviđen za tu dužnost kada umre vladajući papa.

Peter Seewald, njemački novinar i službeni biograf Josepha Ratzingera svojedobno je objavio da je Benedikt XVI odredio da bude pokopan u istu grobnicu u kripti Vatikanske bazilike svetog Petra u kojoj je do svoje kanonizacije bio sahranjen sv. Ivan Pavao II, dakle pod reljef Bogorodice s Djetetom između dva anđela koji je izradio trogirski kipar Ivan Duknović.

Benedikt XVI bio je poglavar Katoličke crkve nakon sv. Ivana Pavla II, od 2005 do 2014, kada se odrekao papinske dužnosti. Prije toga je od 1981 bio prefekt Kongregacije za nauk vjere, a još ranije (1977-1981) nadbiskup Münchena i Friesinga. Bio je istaknuti teolog, perit na Drugome vatikanskom koncilu (1962-1965) i sveučilišni profesor.

Da je krhko zdravlje umirovljenog pape kritično narušeno doznalo se tek iz riječi pape Frane na redovitoj Općoj audijenciji u srijedu. Potkraj pozdrava nazočnim hodočasnicima papa Frane je, mimo prethodno zapisanih riječi, dodao neočekivano i poziv na „osobitu molitvu za emeritiranog papu Benedikta koji u tišini podržava Crkvu“. Treba ga se „sjetiti, jer je veoma bolestan, moleći Gospodina da ga tješi i podrži u tom svjedočenju ljubavi za Crkvu sve do kraja.“

Vatikanski portal Vatican News komentirao je tada da „tih malo riječi pape Frane daju razumjeti da je osjetljivo zdravstveno stanje Benedikta, koji je 16 travnja navršio 95 godina.“

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing