Preminuo Predrag Živković Tozovac

Preminuo Predrag Živković Tozovac

Pjevač Predrag Živković Tozovac preminuo je u 85. godini života. Posljednjih tjedana liječio se od koronavirusa, a vijest da je preminuo za “Blic” je potvrdio njegov kum.

“Nažalost nije izdržao, ovaj covid ga je skroz razorio”, rekao je on.

Rođen je u Kraljevu, od oca Svetozara-Toze Živkovića po kojem je i dobio nadimak i majke Budimke, prenosi N1.

Postao je poznat 1967. godine pjesmom za singl ploču (pjesma Miće Milutinovića) „Ispod lipe, kraj potoka”. Iste godine snima četiri singla u duetu sa Silvanom Armenulić („Devojčice garava”).

Njegova velika popularnost počinje 1971. godine, kada pobjeđuje na Pjesmi ljeta kompozicijom „Mirjana“. Sljedeće godine opet pobjeđuje pjesmom „Oči jedne žene“ i potvrđuje status najpopularnijeg pjevača.

Godine 1972. pjeva pjesmu „Jeremija“, koju tadašnje komunističke vlasti svrstavaju u četničke pesme, zbog čega biva prinuđen da se skloni kod prijatelja u Njemačku.

Nakon dvije godine vraća se u Srbiju, vlasti mu oduzimaju putovnicu, ali Tozovac ostaje miljenik publike i nastavlja pjevati.

Pored mnogo održanih koncerata i TV emisija pjevao je i u duetu sa Predragom Gojkovićem Cunetom, Miroslavom Ilićem, Lepom Lukić, Mirom Vasiljević itd.

Osamdesetih godina, zajedno sa Predragom Gojkovićem Cunetom i glumicom Zlatom Petković bio je voditelj čuvene Folk parade.

U listopadu 2012. dobio je diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva. 24. kolovoza 2018. godine, na koncertu održanom povodom šezdeset godina Radio televizije Srbije, uručen mu je Zlatni mikrofon Radio Beograda.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar