Preminuo Sulejman Tihić

Preminuo Sulejman Tihić

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, preminuo je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u četvrtak u 63. godini, nakon teške bolesti.

Ovu vijest potvrdio je glavni tajnik SDA Amir Zukić

Tihić je preminuo nakon duge i teške bolesti, a proteklih mjeseci je bio smješten na Klinici za anesteziju i reanimaciju, Kliničkog centra u Sarajevu.

Od dolaska u KCUS 22. kolovoza Tihić je bio smješten na Klinici za anesteziju i reanimaciju.

Tihić je već mjesecima zbog teške bolesti i operacija bio odsutan iz političkog života, a u posljednje vrijeme oporavljao se u svojoj kući u Bosanskom Šamcu. Operiran je u Njemačkoj 4. listopada prošle godine, a liječnici su izrazili zadovoljstvo njegovim postoperativnim oporavkom. Zadovoljan je bio i sam Tihić, koji se ubrzo nakon operacije počeo kretati, a bio je i u kontaktu sa svojim suradnicima u Sarajevu.

Sulejman Tihić rođen je u Bosanskom Šamcu 26. studenog1951. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Od 1975. do 1983. godine je bio sudac i tužitelj  u Bosanskom Šamcu, a zatim odvjetnik sve do 1992. godine. 

Članom Stranke demokratske akcije bio je od njezinog osnivanja 1990. godine, te predsjednik Općinskog odbora u Bosanskom Šamcu i član Glavnog odbora. Od svibnja do kolovoza 1992. godine bio je zatočenik srpskih logora u Bosanskom Šamcu, Brčkom, Bijeljini, Batajnici i Sremskoj Mitrovici.

Od 1994. do 1996. godine je bio šef Konzularnog odjela Veleposlanstva Republike Bosne i Hercegovine u Saveznoj Republici Njemačkoj. Od 1996. do 1999. godine je bio ministar – savjetnik u Konzularnom odjelu Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Od 1996. do 2000. godine je bio zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a od 2000. do 2002. godine i podpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske. 

Odlukom Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu 2001. godine imenovan je za člana Povjerenstva Narodne skupštine Republike Srpske za ustavna pitanja. Na trećem kongresu Stranke demokratske akcije, održanom u listopadu 2001. godine, izabran je za predsjednika Stranke demokratske akcije. 

U svibnju 2005. također je izabran za predsjednika, za mandatno razdoblje 2005.-2009, i u svibnju 2009. je izabran za predsjednika, za mandatno razdoblje 2009.-2013. 

Na općim izborima u Bosni i Hercegovini, održanim 2002. godine, izabran je za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda.

bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar