Prenosimo detalje Nacrta proračuna općine Prozor – Rama za 2016. godinu: Kapitalna ulaganja i dalje visoka – u 2016 . preko 11 milijuna KM

Prenosimo detalje Nacrta proračuna općine Prozor – Rama za 2016. godinu: Kapitalna ulaganja i dalje visoka – u 2016 . preko 11 milijuna KM

Za četvrtak, 26.11.2015. zakazana je 30. Sjednica Općinskog vijeća Prozor-Rama. Za sjednicu je predviđeno niz različitih točaka Dnevnog reda, od kojih je najzanimljivija Nacrt proračuna općine za 2016. godinu. Predloženim Nacrtom predviđen je proračun općine Prozor – Rama u 2016. godini u visini 19.683.800,00 KM. Osim poreznih prihoda, najznačajniju stavku predstavljaju neporezni prihodi, među kojima je i stavka kojom su prihodi od naknade za hidroakumulacijske objekte,  utvrđena u visini od 11.939.800,00 KM. Sastavni dio proračuna biti će i kreditna sredstva Europske investicijske banke u iznosu od 3.200.000,00 KM, a grant sredstva uz ovaj kredit iznose 1.000.000,00 KM.

Prema  Nacrtu proračuna općine Prozor-Rama za 2016. godinu pored redovnih troškova potrebnih za funkcioniranje administrativnog sustava, škola, sporta, kulture, podrške NVO, javne rasvjete, troškova čistoće i mnogih drugih pojedinačnih stavki sredstva će biti  raspoređena na više kapitalnih stavki od iznimnog značaj  za općinu i njezine građane.

U prvom redu je konačno dovršenje vodovoda za Gornju Ramu, te rekonstrukcija i izgradnja vodovodne i kanalizacijske mreže za grad Prozor i vodovodne mreže za naselja Družinovići, Šlimac, Lapsunj, Ometala, Gmići, Paljike, Borovnica, za što se planira utrošiti 5.044.000,00 KM. Za lokalne putove i iduće godine planira se izdvojiti 1.300.000,00 KM, što uz ovogodišnje radove znači rekonstrukciju i izgradnju velikog dijela lokalne putne mreže u našoj općini.  Ovoj stavci treba dodati izgradnju puta za naselje Goricu gdje je predviđeno 180.000,00 KM. Za nastavak uređenja gradskih ulica izdvojeno će biti još milijun KM. Za razvoj poljoprivrede izdvojiti će se 150.000,00 KM.  U idućoj godini će biti završen i Dom za starije i nemoćne te je u tu svrhu Nacrtom predviđeno 100.000,00 KM. Za autobusni kolodvor i završetak gradske tržnice i poslovnih zona predviđa se 400.000,00 KM. Izgraditi će se i sortirnica otpada sa reciklažnim dvorištem, dovršiti će se novi dio zgrade općine, zgrade Srednje škole, te rekonstrukcija osnovnih škola u Ustrami, Prozoru, Ripcima, Lapsunju, Šćipama. Tu je još niz različitih projekata koji zaslužuju posebnu pozornost.

Iako je za kapitalna ulaganja Nacrtom proračuna općine Prozor-Rama za 2016. predviđeno 11.235.500,00 KM, vjerojatno će na Sjednici Općinskog vijeća, a i na kasnije planiranoj javnoj raspravi, bit podneseni i novi prijedlozi i nove želje za financiranja.

„U izradu Nacrta Proračuna ušli smo nakon sagledavanja potreba našeg stanovništva, potreba sporta, kulture, obrazovanja, komunalnih potreba i slično. Ipak, uvažavamo mogućnost da je prioritete trebalo drugačije posložiti, da će i vijećnici i građani u raspravama o Nacrtu Proračuna imati i posebne zahtjeve, o čemu ćemo kvalitetno raspravljati i nastojati ih što više uvažavati, jasno ukoliko bude ozbiljnih prijedloga a ne politikantskih igara. U svakom slučaju, najvažnije je da smo za ovu općinu osigurali jako puno proračunskih prihoda, da nismo nimalo štedjeli one koji godinama nisu ulagali dovoljno u Prozor – Ramu, već da im nastavljamo tražiti i dobivati zaslužene novce. Prioritet je Rama, a ne Mostar ili Sarajevo, kako bi neki i danas htjeli“, izjavio nam je Načelnik, dr. Jozo Ivančević.

Doista, Proračun za 2016. godinu donosi se na vrijeme, u skladu sa zakonskim propisima, a u iznosu na kojemu Ramljacima i dalje zavide mnoge veće općine u okruženju.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar