Preokret: NES i Stranka za BiH vlast prave sa SDA i DF

Preokret: NES i Stranka za BiH vlast prave sa SDA i DF

NES i Stranka za BiH, koje su na državnoj razini napustile stranke ”Osmorke” u Unsko-sanskom kantonu su odlučile formirati vlast sa SDA i DF-om, objavio je Dnevni avaz navodeći kako će sporazum o formiranju vlasti u ovom kantonu biti potpisan u ponedjeljak navečer u Sarajevu.

Potvrđeno je to i iz Kantonalnog odbora SDA Unsko-sanskog kantona, a novu većinu će činiti NES, SDA, DF i Stranka za BiH koji zajedno imaju 20 od 30 zastupnika u Skupštini Unsko-sanskog kantona. Tako će Naša stranka, Narod i pravda i SDP ostati u opoziciji, tj. da osmorka, barem kada je ovaj kanton u pitanju, ne postoji. Avaz navodi i kako je raspodjela ministarstava načelno dogovorena pa će premijerska pozicija pripasti NES-u koji će vjerojatno tu ostaviti aktualnog premijera Mustafu Ružnića, a mjesto predsjedavajućeg Skupštine USK pripast će SDA.

Prema nekim informacijama, SDA bi trebala dobiti ministarstva financija, branitelja i pravde dok bi Demokratska fronta preuzela ministarstva unutarnjih poslova i obrazovanja. NES bi sjedio na čelu i ministarstva poljoprivrede, zdravstva i građenja, a Stranka za BiH će preuzeti ministarstvo pravde.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar