Traži se smjena Lidije Bradare zbog izjava o ratnom zločincu Dariju Kordiću

Traži se smjena Lidije Bradare zbog izjava o ratnom zločincu Dariju Kordiću

Udruženje žrtava i svjedoka genocida uz punu podršku i suglasnost Udruženja građana žrtava rata ”92-95 16 april” Ahmići, zahtjeva da Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini smijeni Lidiju Bradaru, predsjednicu FBiH, zbog njenih izjava o ratnom zločincu Dariju Kordiću.

”Vođe Hrvata ne poštuju žrtve”

Iz Udruženja smatraju da se takvim izjavama daje primjer mladima da se zločin isplati, da zločinac postane mit i mučenik u svome narodu čime se motiviraju budući zločinci.

“Zato je njena izjava, kako god je kriminogena na što treba reagirati Visoki predstavnik u BiH, ona je nadasve itekako opasna upravo što može motivirati neke buduće zločine nad Bošnjacima. Očigledno da vođe Hrvata ne žele katarzu i da ne poštuju žrtve”, poručuju.

Smatraju da bi visoki predstavnik u BiH Christian Schmit morao reagirati na veličanje ratnih zločinaca i sankcionirati promotore ratnih zločinaca. “U ovom slučaju visokopozicionirane političarke koja nam s pozicije Predsjednice FBiH ukazuje na europske vrijednosti. Ratni zločinci nisu europske vrijednosti.

“Podsjećamo da je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubojstva u Ahmićima bila zločin protiv čovječnosti, a jedan od zapovjednika ove akcije, Dario Kordić osuđen je na 25 godina. Na slobodu je pušten početkom lipnja 2014. godine. Tada mu je priređen doček u Busovači gdje su ga dočekali predsjednik HDZ-a Dragan Čović, Bradara, Marinko Čavara, Borjana Krišto”, prenosi Klix izjave iz udruženja žrtava.

Zabrana političkog angažmana

”Gospođa Lidija Bradara je pokazala namjeru i drskost da u dugom vremenskom kontinuitetu afirmira i glorificira Darija Kordića, ratnog zločinca iako je dugi niz godina bila upozoravana, a domaća i Međunarodna javnost je osudila njezinu djelatnost. Ista količina drskosti i namjere kao i kod dužnosnika iz njene političke stranke, čiji je i ona član, koji već pola desetljeća blokiraju upis pravosnažnih presuda MKSJ/MRMKS i upis i presude protiv Darija Kordića. Njezina posljednja izjava dolazi pred obilježavanje 30 godina od počinjenog zločina u Ahmićima zbog čega je presuđen i Dario Kordić, što je izazvalo reakcije žrtava i stanovništa u Srednjoj Bosni, ali i u cijeloj BiH”, prenosi Avaz navode iz Udruženja.

Osim smjene iz ovog Udruženja zatražili su da Bradari bude zabranjen politički angažman. Podsjećamo, Bradara je odgovarajući na pitanje je li podrškom Kordiću na neki način podržala i ratni zločin odgovorila: “Osuđenik koji je odležao kaznu valjda prestaje biti osuđenik za ratni zločin.”

Također je navela kako su u dvorani, vjerojatno govoreći o Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, sjedili “potencijalni osuđenici za ratne zločine ili su počinili ratne zločine, ali se za to ne zna”.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing