PRESUDA OKO DOMA ZA STARIJE I NEMOĆNE RAMA, KAKVA GOD BILA,  NIŠTA NE  MIJENJA

PRESUDA OKO DOMA ZA STARIJE I NEMOĆNE RAMA, KAKVA GOD BILA, NIŠTA NE MIJENJA

Objavljena je presuda po tužbi Općine Prozor – Rama kojom se pokušala dokazati struktura vlasništva Javne ustanove Dom za stare i nemoćne osobe „Rama“ sukladno uloženim sredstvima. U presudi stoji: „U cijelosti se odbija tužbeni zahtjev tužitelja da se utvrdi da su tužitelji Općina Prozor – Rama i tuženi Humanitarna organizacija “Kuća Mira” franjevačkog samostana Rama – Šćit, temeljem ulaganja u gradnju nekretnine stekli pravo suvlasništva na navedenoj nekretnini i to tužitelja sa 2/3 dijela na novosagrađenoj zgradi te zemljišta pod zgradom i redovnu upotrebu zgrade u ukupnoj površini od 4580 m2,  a tuženi 1/3  dijela“.

 

U stvarnosti to znači da je vlasnička struktura nad zgradom Doma za stare i nemoćne osobe Rama na Šćitu ostala nepromijenjena u odnosu na vlasničku strukturu utvrđenu ugovorom o osnivanju ove javne ustanove, odnosno 1/3 Općina Prozor – Rama a 2/3 Kuća Mira.

 

Podsjetimo da su nakon  osnivanja uslijedila  ulaganja. Općina Prozor Rama je uložila 1.830.892,00 KM uz još 350.000,00 KM donatorskih sredstava što je ukupno općinskih ulaganja 2.153.892,00 KM. HU Kuća Mira je uložila 561.304,00 KM.  Druga donatorska sredstva  u iznosu od 886.890,00 KM su trebala biti raspoređena na oba osnivača.

 

Presuda ne donosi rješenje problema

 

Za Ramski Vjesnik o toj presudi zatražili smo izjave od dr. Joze Ivančevića, načelnika Općine Prozor – Rama. „Kao i u svim drugim sporovima, Općina traži samo ono što joj po zakonima pripada. I ovdje je takav slučaj. Presuda nije pravomoćna, postupak ide dalje. A ako Andrija Jozić smatra da je ovim dokazao da je “Kuća Mira” kao udruga kojoj je na čelu sada većinski vlasnik onoga što je urađeno u Domu, neka izvoli i stvarno nešto uloži i tako dovrši zgradu i konačno pokrene rad Doma za stare i nemoćne. Bez obzira na sve, imat će našu potporu ukoliko bude provodio zakonite aktivnosti“, rekao nam je Načelnik.

 

Ramski Vjesnik je zatražio izjavu fra Andrije Jozića, predsjednika Humanitarne organizacije “Kuća Mira” te se odgovor još čeka.

 

Informacija o Domu za stare i nemoćne osobe „Rama“ Šćit uključena  je kao posebna točka na današnjoj (24.2.20220.) sjednici  Općinskog vijeća Prozor – Rama. U informaciji o stanju i aktivnostima vezanima za Javnu ustanovu Dom za stare i nemoćne osobe „Rama“ Šćit, načelnik Općine, dr. Jozo Ivančević, naglasio je: „Presuda po ovom osnovu neće donijeti automatsko rješavanje nijednog problema u ovoj Javnoj ustanovi, jer se ugovorom o osnivanju predviđa rješavanje svih sporova sporazumno, kroz suglasnost oba osnivača.“

 

Očekuju se konačna ulaganja “Kuće mira”

 

Također je pojasnio da je tužba za dokazivanje vlasničkog udjela podnesena prvenstveno zato što je Ured za reviziju institucija FBiH tražio jasno utvrđivanje vlasničkih odnosa za sredstva koja je uplaćivala općina Prozor – Rama te se u presudu nikada nije gledalo kao na neko rješenje problema oko Doma koji su nametnuti od dolaska Andrije Jozića na čelo suosnivača HO “Kuća Mira”.

 

Za očekivati je da će Kuća Mira, ohrabrena presudom, konačno se pokrenuti te uložiti i sredstva i trud u završetak ovog projekta od kapitalnog značaja za cijelu općinu Prozor – Rama, posebno zbog mogućeg zapošljavanja oko trideset djelatnika i dostojanstvenog smještaja starijih osoba koje sada na području ove općine nemaju tu mogućnost.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar