Prevljak novim golom donio Zmajevima prvu pobjedu u Ligi nacija

Prevljak novim golom donio Zmajevima prvu pobjedu u Ligi nacija

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, u okviru 2. kola grupe 3 UEFA Lige nacija – Liga B, savladala je večeras na zeničkom stadionu “Bilino polje” selekciju Rumunije rezultatom 1:0 (0:0).

Strijelac jedinog gola na ovom susretu, koji je zbog jake kiše praćene grmljevinom kasnio tačno 20 minuta, bio je Smail Prevljak u 68. minuti. Selekcija BiH je, pred oko 6.500 gledalaca, bolje otvorila meč, a početni pritisak donio im je slobodan udarac u 4. minuti na oko 20 metara iskosa sa desne strane od gola Rumuna, koji nije najbolje izveo Sanjin Prcić.

Minutu kasnije rumunski golman Florin Nita napustio je svoj gol, ali je na vrhu 16-erca do lopte prije došao Miroslav Stevanović. Stevanović je otišao malo u stranu, ali je uspio proigrati Prcića, čiji je pokušaj šuta sa oko 12 metara blokiran.

Rumuni su prvi put ozbiljnije zaprijetili u 16. minuti, šutem Razvana Marina sa oko 25 metara iskosa sa desne strane, ali je lopta otišla pored gola. Bila je to najava bolje igre Rumuna, koji su do poluvremena imali nekoliko izglednih prilika za postizanje gola.

Prvu u 19. minuti preko Georgea Puscasa, koji je iskoristio grešku Stevanovića te ušao u šesnaesterac bh. tima i bio “oči u oči” s golmanom Ibrahimom Šehićem. Puscasov je šut na putu do mreže ipak stigao Anel Ahmedhodžić te skrenuo loptu u korner.  Nakon kornera u 22. minuti, kojeg je sa lijeve strane izveo Amer Gojak, Siniša Saničanin je slabo glavom zahvatio loptu na vrhu peterca rumunskog tima.

Šehić je u 35. minuti sigurno istrčao te na 10 metara od gola uhvatio centaršut gostiju,  a u 37. minuti odbranio šut glavom Puscasa sa vrha peterca

Odbijenu loptu Andrei Burca poslao je sa oko sedam metara pored lijeve stative u gol-aut. Poslije gužve ispred gola gostiju u 43. minuti Edin Džeko je pokušao iznenaditi Nitau, a je rumunski golman iz drugog pokušaja uspio ukrotiti njegov šut.

Burca je u 45. minuti pokušao centrirati sa lijeve strane, ali je lopta zatresla prečku bh. gola pa se na odmor otišlo bez golova. Selektor BiH Ivaylo Petev je, na početku drugog poluvremena, umjesto Džeke ubacio Smaila Prevljaka, umjesto Prcića ušao je Amir Hadžiahmetović te umjesto Gojka Cimirota Miralem Pjanić.

Nakon slobodnog udarca sa desne strane, kojeg je u 65. minuti izveo Pjanić, Stevanović je sa lijeve strane glavom prebacio loptu u peterac gostiju gdje je najviši u skoku bio Ahmedhodžić te zatresao mrežu gostiju, ali ga je njemački sudija Sascha Stegemann poništio zbog prekršaja nad golmanom Nitaom.

BiH je ipak povela s 1:0 u 68. minuti, a strijelac je, nakon prodora i prizemnog ubačaja sa lijeve strane Harisa Duljevića, bio Prevljak, koji se ponovo pokazao kao džoker sa klupe bh. selektora Peteva. Prevljak je, podsjetimo, u subotu na gostovanju kod Finske pogodio u 93. minuti za konačnih 1:1 u tom meču.

Prevljak je i večeras postavio konačan rezultat, ali je njegov gol bio dovoljan za prvi trijumf “Zmajeva” u novom, trećem ciklusu UEFA Lige nacija

Rumuni su u sudijskom vremenu imali slobodan udarac sa ivice 16-erca, iskosa sa desne strane, ali je Šehić odbranio šut Alexandrua Cicaldaua. Na samom kraju utakmice Duljević je dobio žuti karton zbog prekršaja nad jednim protivničkim igračem.

Rumunima je ovo, nakon poraza od Crne Gore s 0:2, bio drugi poraz pa su još uvijek jedini tim u grupi 3 bez bodova te bez postignutog gola. BiH s Finskom, koja je večeras na svom terenu porazila Crnu Goru s 2:0, dijeli prvo mjesto s četiri boda. Tabela grupe 3 nakon odigranog 2. kola: Finska i BiH po 4, Crna Gora 3, Rumunija 0 bodova.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar