Prijeti li krah? Radna snaga odlazi, tko će puniti mirovinske fondove BiH?

Prijeti li krah? Radna snaga odlazi, tko će puniti mirovinske fondove BiH?

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić upozorava da u sljedećih nekoliko godina prijeti krah postojećem mirovinskom sustavu u Bosni i Hercegovini, jer zemlju napušta radno sposobno stanovništvo, a raste broj umirovljenika.

Da bi mirovinski sustav funkcionirao, odnos zaposlenih i umirovljenika bi trebao biti najmanje 3:1: dok je u BiH gotovo izjednačen (1,19:1) što uz neredovite uplate doprinosa, sivu ekonomiju, te druge sustavne propuste, mirovinski sustav čini gotovo neodrživim, piše RSE.

”Funkcioniranje Fonda mirovinsko- invalidskog osiguranja je jedan od ključnih pokazatelja kako će se bh. ekonomija razvijati u budućnosti. Ako analiziramo kako u Federaciji funkcionira taj fond, vidjet ćemo da je došlo u posljednjih nekoliko godina do povećanja izdvajanja na godišnjem nivou za njegovo financiranje.

Taj iznos je povećan za 60 – 70 milijuna KM (konvertibilnih maraka) odnosno za oko 35 milijuna eura na godišnjem nivou. Međutim, tu nije uključeno povećanje mirovina. Ono što mene zabrinjava je što će u sljedećih 5-6 godina doći do značajnog skoka broja umirovljenika. To bi značilo da moramo imati novozaposlene čiji bi im doprinosi osigurali kakve takve mirovine. Sustav na koji funkcionira ekonomija BiH može dovesti do ekonomskog kolapsa jer nije moguće osigurati umirovljenike za novih stotinu tisuća umirovljenika”, rekao je Hadžić.

Hadžić je rekao kako je u BiH  veliki problem sive ekonomije, što se do sada nije ozbiljnije rješavalo.

”Svi radnici koji rade na crno uopće ne uplaćuju doprinose a oni koji su u sivoj zoni, imaju nisku osnovicu i uplaćuju manje doprinose. To je zato što država nije provela neophodne reforme – smanjenje stope doprinosa, ukidanje parafiskalnih nameta, rasterećenje gospodarstva generalno, što bi omogućilo poslodavcima da zapošljavaju nove ljude i time osiguraju i da MIO fondovi imaju nove prilive novca.

Znači, pod hitno započeti proces rasterećenja gospodarstva. To je ključ – da se stvori takav poslovni ambijent gdje će poslodavac moći zaposliti radnika, ne zato što mu je netko rekao da to treba uraditi, nego zato što mu je taj radnik potreban. Zatim, da uplaćuje doprinose za one radnike za koje sada ne uplaćuje, što bi donijelo korist za fond MIO. Također, potrebno je ukinuti veliki broj parafiskalnih nameta koji postoje u Bosni i Hercegovini – ima ih 3.400, omogućiti da se firma može brže i lakše registrirati. Sadašnje vrijeme za registraciju je 30-60 dana i zaista je apsurdno u vremenu interneta i informacijskih tehnologija da treba toliko vremena za registraciju firme.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar