Prijeti li Lukašenku nasilno svrgavanje s vlasti, Kremlj poručuje da će mu “osigurati sigurnost”

Prijeti li Lukašenku nasilno svrgavanje s vlasti, Kremlj poručuje da će mu “osigurati sigurnost”

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov reagovao je na jučerašnje navode bivšeg zamjenika poljskog ministra odbrane, generala Waldemara Skrzypczaka da će se u Bjelorusiji desiti vojni udar protiv Lukašenkovog režima.

Peskov je u svojoj reakciji rekao da je Bjelorusija “partner, saveznik i bratska država” Rusije.”Naravno, Ruska Federacija ima obavezu osigurati sigurnost Bjelorusije, što ćemo i učiniti pred takvom očiglednom prijetnjom”, naglasio je Peskov.

Prema njegovim riječima, Poljska je za Rusiju “neprijateljska zemlja čije vodstvo proživljava izljeve rusofobije”.

“I vidimo da ova država, neprijateljski raspoložena prema nama, zapravo otvoreno govori o svojoj namjeri da se direktno, uključujući i silu, miješa u unutrašnje stvari susjedne države”, rekao je Peskov.

Podsjećamo, prema riječima poljskog generala, ako ukrajinska protuofanziva bude uspješna, naoružani Bjelorusi koji se sada bore na strani ukrajinskih snaga mogli bi krenuti u svrgavanje režima samoproglašenog predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.

“Pripremimo se za ustanak u Bjelorusiji, jer će se on dogoditi. Činjenica je da ne možemo propustiti ovaj trenutak. Moramo biti spremni podržati trupe koje će provesti operaciju protiv Lukašenka. Imamo razloga da im pomognemo, kao što pomažemo Ukrajincima”, rekao je Skrzypczak.

Poljski general vjeruje da će bjeloruski narod podržati dobrovoljce koji se sada bore u Ukrajini i “s entuzijazmom će ustati protiv Lukašenka”.

“On više nema vojni kapacitet da spriječi takav ustanak. Rusija mu neće puno pomoći, jer će imati svojih problema”, dodao je, pozivajući poljske vlasti da se pripreme za masovni priljev Bjelorusa u Poljsku u slučaju jednog ustanka, prenosi Evropska Pravda.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar