Primorac novi-stari predsjednik, Jurišić izbačen iz stranke

Primorac novi-stari predsjednik, Jurišić izbačen iz stranke

Stanko Primorac ‘Ćane’ je novi-stari predsjednik Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine (HSP BiH). Primorac, ujedno i jedini kandidat za predsjednika stranke, jednoglasno je izabran na 2. izvanrednom Saboru stranke održanom u Ljubuškom kojem je nazočilo 183 izaslanika od njih ukupno 230.

– Sazvali smo izvanredni Sabor da konačno HSP podvuče crtu, da odredi politički kurs kad je u pitanju država i pravaštvo. Želimo ozbiljnu i jaku desnu političku opciju, koja se jedino može zvati Hrvatska stranka prava, rekao je Primorac u pozdravnom govoru.

Nakon izbora, zahvalio je na potpori 27 od 30 podružnica te se osvrnuo na nadolazeće lokalne izbore pozvavši članove da zanemare, kako je kazao, podvale, podmetanja i priopćenja upućena sa Glavnog stana.

– Nadam se da će sljedeći Sabor biti sa puno boljim rezultatima, sa puno vedrijim licima nego su danas, a da ćemo dotad, za četiri godine i redovni Sabor, ja i moji suradnici pripremiti put za još boljeg i kvalitetnijeg predsjednika stranke, zaključio je predsjednik HSP-a BiH Stanko Primorac ‘Ćane’.

Korak ka ujedinjenju svih pravaša

Na samom početku Sabora, nazočnima su se obratili predsjednik Hrvatskog pravaškog bloka Željko Koroman, glavni tajnik HDZ-a 1990 Ivica Gašpar, zajednički kandidat HSP-a BiH, HDZ-a 1990 i Hrvatskog saveza HKDU- HRAST za načelnika općine Ljubuški prof. Ante Paponja, direktor Ureda za europske integracije Vlade FBiH Vjekoslav Čamber te Štefo Masatović ispred HSP-a Herceg-Bosne.

– Ovo je još jedan korak ka konačnom ujedinjenju svih pravaša u duhu Statuta Hrvatskog pravaškog bloka, u duhu naših temeljnih načela ubaštinjenih još od Oca Domovine koju istinski domoljubi pronose kod pravaški svjetonazor svih ovih godina od Domovinskog rata do danas. Želim da Hrvatska stranka prava izabere najbolje od svojih redova kako bi mogli reći da je pravaška katarza završena i da smo spremni stvoriti jednu stvarnu političku opciju koja će znati odgovoriti na ustavna rješenja u ovoj državi, na izborne zakone, na unutarnji ustroj i na sve ono što nas čeka. Opciju koja će jasno kazati i Karamarku i Čoviću da nema dvije domovine, da postoje dvije države hrvatskog naroda, kazao je, između ostalog, Željko Koroman, predsjednik Hrvatskog pravaškog bloka.

Elez: Odmah krenuti raditi

Nakon pozdravnih riječi Stanka Primorca te predlaganja i izglasavanja radnog predsjedništva uslijedio je dnevni red na kojem je, između ostalog, usvojen Statut i razriješeni dužnosnici središnjih tijela HSP-a BiH, a pored predsjednika stranke, birana su i nova središnja tijela stranke – predsjednik Glavnog stana HSP-a te njegovih 25 članova, pet članova Časnog suda, i tri člana Nadzornog odbora te potvrđivanje dopredsjednika i glavnog tajnika na prijedlog novog-starog predsjednika stranke.

Za predsjednika Glavnog stana izabran je Berislav Elez koji je u obraćanju nazočnima obećao da će Glavni stan stranke raditi u skladu sa Statutom stranke i pravaškim načelima uvažavajući svakog člana Stana.

– Obećavam rad, a krenuti rediti trebamo odmah. Tako neka bude. Bog i Hrvati, tim je riječima zaključio svoje obraćanje novi predsjednik Glavnog stana.

Podsjećamo, 2. izborni Sabor se održao zbog narušenog stanja u stranci te nepoštivanja statutarnih odredbi od strane predsjednika Glavnog stana, a shodno tome, pri kraju dnevnog reda izrečene su stegovne mjere pa su tako iz stranke izbačeni bivši predsjednik Zvonko Jurišić te Vinko Jakić zbog, kako je navedeno, nečasnih radnji, reketarenja i lihvarenja.

Saziv Glavnog stana

Novoizabrani članovi Glavnog stana HSP-a BiH su Dražen Buhač, Miro Šimić, Ivan Lončar, Pero Herceg, Zoran Hrstić, Željko Krišto, Hrvoje Orlović, Božo Divković, Bogomir Barbić, Robert Mlakić, Ljuban Živko, Jozo Šekerija, Viktor Buljan, Zvonko Vukša, Niko Dragičević, Albert Šunjić, Mario Knezović, Darko Topić, Stanko Raič, Toni Dodig, Marinko Peić, Marija Sabiha Pepić, Anto Iljazović, Goran Jurić, Ivo Bilušić.

D.L.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar