Pripadnik Oružanih snaga prijetio novinaru fizičkim nasiljem

Pripadnik Oružanih snaga prijetio novinaru fizičkim nasiljem

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju prijetnje koje je novinaru Eldinu Hadžoviću uputio Vahid Hota, pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.
Nakon što je Hadžović 10. travnja ove godine na portalu prometej.ba objavio tekst pod naslovom ”Kako je gradonačelnica Sarajeva pala na prvom ispitu: Nisu srpski zločinci, nego Vojska RS-a”, a koji su kasnje prenijeli brojni portali, pomenuti Hota mu je putem Facebooka poslao poruku izrazito prijetećeg sadržaja u kojoj, uz brojne psovke i uvrede, Hadžoviću prijeti ”šamaranjem” i “lomljenjem prstiju čekićem”.
Uvidom u Facebook profil Vahida Hote može se vidjeti da je riječ o pripadniku Oružanih snaga BiH, što ovaj slučaj prijetnji novinaru čini još šokantnijim i ozbiljnijim
Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju da su otvorene prijetnje pripadnika OS BiH nedopustive, predstavljaju ugrožavanje sigurnosti novinara i atak na slobodu medija, mišljenja i govora. Zabrinjavajuće je da osobe poput Vahida Hote, kojima profesionalna dužnost nalaže da štite podjednako sve građane Bosne i Hercegovine, njihova prava i slobode, koriste ovakav vokabular i otvoreno prijete fizičkim nasiljem nad novinarima samo zato što se ne slažu sa njihovim stavovima i tekstovima.
Slučaj koji baca ljagu na sve pripadnike OS BiH
Takvo ponašanje pojedinaca ne samo da predstavlja krivično djelo, nego baca ljagu na sve pripadnike Oružanih snaga BiH koji svoj posao obavljaju profesionalno, odgovorno i poštujući zakone. Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima o ovom slučaju obavijestit će nadležne policijske organe sa zahtjevom za hitno pokretanje istrage o prijetnjama upućenim novinaru Hadžoviću.
Također, o ovim prijetnjama obavijestit ćemo i predstavnike OS BiH, od kojih zahtijevamo istragu protiv Vahida Hote i poduzimanje sankcije prema ovom pripadniku Oružanih snaga koji je prijetio novinaru fizičkim nasiljem, čime je ugrozio njegovu sigurnost i profesionalna novinarska prava, priopćeno je iz Upravnog odbora Udruženja BH novinari/Linija za pomoć novinarima.
Izvor: bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar