Pripremaju se općinske mjere za potporu gospodarstvu i posebna sjednica Općinskog vijeća

Pripremaju se općinske mjere za potporu gospodarstvu i posebna sjednica Općinskog vijeća

U općini Prozor –Rama Načelnik je utemeljio posebnu radnu grupu za predlaganje mjera pomoći gospodarstvu. Radna grupa je do sada prikupila podatke o potencijalnim  korisnicima sredstava pomoći, vodeći računa o tome kojim subjektima je zabranama onemogućen ili značajno otežan rad.

Mjerama koje su od sredine ožujka donesene od strane nadležnih entitetskih i županijskih kriznih stožera, zbog stanja nepogode izazvane koronavirusom, u značajnoj mjeri su donijele štete gospodarstvu.

Donesene su brojne zabrane rada, koje su izravno ili neizravno utjecale na mogućnost rada brojnih grana gospodarstva.  Hercegovačko neretvanska županija je prednjačila po strogoći propisanih zabrana. Već tada su najavljivane pomoći za one koji budu oštećeni tim zabranama.

Međutim, vidimo da se ovih dana sve drugačije tumači. Federacija odlučuje o pomaganju samo u visini doprinosa na plaće (koji će nakon uplata ionako završiti u kasama federalnih i županijskih fondova). Naknade za radnike koji su zbog zabrana ostali bez plaća ne spominju se u federalnom zakonu (još je u proceduri).

Neke županije, kao npr. Zapadno hercegovačka, zajedno sa svojim gradovima i općinama usuglasile su cijeli set mjera koji uključuje određena oslobađanja od plaćanja komunalnih naknada, ali i neto plaću uposlenicima u visini od 300 KM.

Hercegovačko neretvanska županija do sada nije izašla sa bilo kakvim setom mjera pomoći za gospodarstvo. Na tu temu navučena je velika neprozirna maska.

Stoga općine u HNŽ-u pokušavaju naći neko rješenje i bar dijelom sanirati velike gubitke u gospodarstvu. Stolac i  Čapljina najavljuju tek popuste i opraštanje plaćanja nekih komunalnih naknada. Druge općine, kao ni grad Mostar, još nisu oglasili konkretne mjere u tom pravcu, jer čekaju konačna rješenja fereralne i županijske razine.

U općini Prozor –Rama Načelnik je utemeljio posebnu radnu grupu za predlaganje mjera pomoći gospodarstvu. Radna grupa je do sada prikupila podatke o potencijalnim  korisnicima sredstava pomoći, vodeći računa o tome kojim subjektima je zabranama onemogućen ili značajno otežan rad. Radi se o oko 400 osoba u 70-tak pravnih subjekata. Od Načelnika Općine, dr. Joze Ivančevića, saznali smo da se razmatra i novčana pomoć i određena oslobađanja od nekih komunalnih pristojbi. „Prijedlog općinskih mjera planiramo završiti u prvom tjednu svibnja, te uputiti Općinskom vijeću na usvajanje. Sve bi moglo biti utvrđeno do sredine svibnja, a realizacije mogu biti odmah poslije donošenja odluka“, rekao nam je Načelnik Ivančević.

Nadati je se da će i Hercegovačko neretvanska županija imati snage dati konkretne potpore gospodarstvu, jer je upravo županija prednjačila u raznim mjerama zabrana. Ostave li oni gospodarstvo na cjedilu, nadati je se da će naša Općina imati i razumijevanja i sredstava za konkrentnu pomoć.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing