Pritvor zbog terorizma za vehabiju Srbina i ‘Amidžu’

Pritvor zbog terorizma za vehabiju Srbina i ‘Amidžu’

Tužiteljstvo BiH uputilo je prijedlog Sudu BiH za određivanje pritvora za dvojicu osumnjičenih za kazneno djelo terorizam – Maksima Božića, koji je prelaskom na radikalni islam sebe nazvao ‘Abu Muhamed’ i Edina Hasotra, zvanog ‘Amidža’.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužitelj Odsjeka za terorizam Tužiteljtva BiH je prema Sudu BiH uputilo prijedlog za određivanje mjere pritvora osumnjičenih:

– MAKSIM BOŽIĆ, zvani „Abu Muhamed“, rođen 1990. godine u Bijeljini, i
– EDIN HASTOR, zvani „Amidža“ rođen 1972. godine u Goraždu.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode su predane postupajućem tužitelju koji je predložio da se prema osumnjičenima odredi mjera pritvora iz razloga predviđenih članom 132. stavom 1. tačkama a), b), c) i d) Zakona o krivičnom postupku BiH.

Određivanje mjere pritvora, između ostalog, predloženo je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike.

Mjera pritvora predložena je i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ponovo počiniti krivično djelo, zbog ozbiljnosti krivičnog djela i iz razloga da se za predmetno krivično djelo može izreći kazna zatvora u trajanju od 10 godina, te činjenice da bi puštanje osumnjičenih na slobodu moglo prouzročiti narušavanje sigurnosti i javnog reda i mira te da je ugrožena sigurnost građana i imovine.

Navedene osobe su osumnjičene zbog postojanja osnovane sumnje da su počinile kazneno djelo terorizam iz člana 201. stavova 1. i 4. sve u vezi sa članom 29. KZ-a BiH. Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Po nalogu Tužiteljstva BiH i nalogu Suda BiH u predmetu za terorizam, danas su izvršeni pretresi na dvije lokacije u Sarajevo. U pretresu pronađeni oružje, bombe i zastave tzv. „ISIL“-a, a privedene su dvije osobe.

Podsjetimo, po nalogu Tužiteljstva BiH i nalogu Suda BiH u predmetu za terorizam, u utorak, 10.. travnja, izvršeni su pretresi na dvije lokacije u Sarajevu. U pretresu pronađeni oružje, bombe i zastave tzv. „ISIL“-a, a privedene su dvije osobe. Pretresi su izvršeni nakon višemjesečne i opsežne istrage, a prostorije su koristili osumnjičeni Božić i Hastor.

Tijekom vršenja pretresa, nađena je određena količina oružja, bombi, streljiva, okvirova za automatske puške, noževa, bojnih prsluka, kao i zastave koje asociraju na obilježja i zastave tzv. „ISIL“-a koji je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, proglašen terorističkom organizacijom.

Kako pišu bh. mediji, jedan od uhićenih u akciji SIPA-e u Gornjoj Maoči je osumnjičeni Maksim Božić, rođen 1990. godine u Bijeljini, osumnjičen za krivično djelo terorizma.

Božić je Srbin porijeklom iz Bijeljine koji je prije desetak godina prešao na islam i pridružio se vehabijskom pokretu. Godinama je živio u Beču, a u posljednje vrijeme u Gornjoj Maoči te se koristio imenima Mirza Gradaščević i Abu Muhamed.

Božić je uhićen i 2010. godine zbog sumnji da je planirao teroristički napad u Tuzli, a od 2014. godine za njim je bila raspisana i međunarodna tjeralica. Božić je jedno vrijeme bio u austrijskom zatvoru zajedno sa Mevlifom Jašarevićem, teroristom osuđenim zbog napada na američko veleposlanstvo u Sarajevu 2011. godine te se smatra njegovim najbližim suradnikom.

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar